Problemele de aliniere a dinților reprezintă o preocupare semnificativă în domeniul stomatologiei și totodată un motiv de îngrijorare pentru pacienți, deoarece pot avea un impact major asupra sănătății bucale și generale.
Neglijarea acestora poate duce, pe termen lung, nu doar la afecțiuni orale, ci și la probleme sistemice grave. Aparatul dentar reprezintă o soluție eficientă de tratament pentru afecțiunile și anomaliile care duc la modificarea poziției normale a dinților pe arcada dentară.
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar este conceput pentru a restabili alinierea corectă a dinților, cu scopul reducerii presiunilor asupra maxilarelor și a obținerii unei mușcături corecte.
Ce este aparatul dentar
Aparatul dentar este un dispozitiv ortodontic folosit pentru a corecta problemele de aliniere a dinților, care poate îmbunătăți funcționalitatea și estetica danturii. Compus – în general – dintr-o serie de brackeți metalici sau ceramici (componente de dimensiuni mici atașate pe suprafața dinților) și sârme ortodontice care leagă brackeții, aparatul dentar aplică o presiune controlată pentru a deplasa dinții în poziții corecte pe arcada dentară.
Aparatul dentar aduce beneficii estetice evidente și previne posibilele complicații stomatologice care pot surveni pe termen lung, cum ar fi uzura anormală a dinților, problemele de vorbire și disconfortul la nivelul articulațiilor maxilarelor.
Când am nevoie de aparat dentar?
Aparatul dentar poate fi necesar pentru a corecta diferite probleme de sănătate bucală. În general, se recomandă tratamentul ortodontic atunci când:
– dinții sunt înghesuiți pe arcada dentară;
– există spații mari interdentare (între dinți);
– unul sau mai mulți dinți sunt înclinați excesiv;
– mușcătura este incorectă (malocluzie);
– dinții nu erup complet și sunt blocați în os;
– există decalaje mari între arcadele dentare.
Tipuri de aparate dentare la Upgrade Dental
Particularitățile fiecărui caz ortodontic sunt esențiale în determinarea tipului de aparat dentar recomandat. Pentru a se adapta nevoilor individuale ale pacienților, Upgrade Dental oferă o gamă variată de opțiuni, de la aparate dentare tradiționale (fixe) până la aparate dentare Spark Aligner.
Aparate dentare fixe
Aparatele dentare fixe sunt cele mai cunoscute tipuri, fiind folosite atât în rândul persoanelor adulte, cât și al copiilor. Fixate pe dinți și îndepărtate doar la finalizarea tratamentului, aparatele dentare fixe se remarcă atât prin eficacitatea lor ridicată în corectarea problemelor majore de aliniere a dinților, cât și prin costul în general mai redus decât al altor aparate dentare.
Aparat dentar metalic
Aparatul dentar metalic este cunoscut pentru construcția sa robustă din aliaj de oțel inoxidabil și pentru costurile adesea mai accesibile. Aparatul dentar metalic este o alegere populară, deoarece oferă versatilitate în tratarea unei varietăți de probleme ortodontice, de la dinți înghesuiți la malocluzii severe.
Aparat dentar ceramic
Aparatul dentar ceramic utilizează brackeți ceramici transparenți sau albi, fiind o alternativă mai discretă față de varianta metalică. Aparatul dentar ceramic îndeplinește aceeași funcție ca și cel metalic și funcționează în același mod, singura diferență fiind materialul din care sunt concepuți brackeții. În plus, deoarece este mai puțin vizibil, aparatul dentar ceramic tinde să fie mai costisitor.
Aparat dentar safir
Aparatul dentar safir se remarcă prin aspectul său discret și durabil, fiind principala alternativă la aparatele fixe din metal. Brackeții aparatelor din safir sunt concepuți din cristale de safir transparent, rezistenți la decolorare. Aparatul dentar din safir este considerat mai puțin vizibil decât cel din ceramică, însă este mai costisitor. Gradul de vizibilitate al aparatului dentar safir poate varia în funcție de tipul de aparat, de tehnica de lipire a brackeților și de particularitățile individuale ale cazului ortodontic.
Aparat dentar lingual
Aparatul dentar lingual este plasat pe partea din spate a dinților, fiind invizibil în timpul vorbitului sau în momentul în care pacientul zâmbește. Eficient în corectarea problemelor de aliniere de complexitate medie, aparatul lingual poate fi mai dificil de întreținut și mai puțin confortabil decât un aparat fix.
Aparate dentare mobile
Aparatele dentare mobile oferă pacienților flexibilitate în utilizare, deoarece pot fi îndepărtate cu ușurință înaintea meselor sau a realizării igienei orale. Aparatele mobile simple, cu excepția aparatului Spark cu gutiere, sunt preferate pentru tratamentul problemelor de aliniere minore, în general la copii.
Aparat dentar invizibil Spark
Tehnologia Spark reprezintă o abordare inovatoare în tratamentul ortodontic, aparatele cu gutiere, ușor de îndepărtat și totodată, extrem de eficiente. Tehnologia Spark utilizează gutiere transparente, personalizate pentru fiecare pacient, care sunt plasate pe dinți și înlocuite la anumite intervale de timp, conform planului stabilit de medicul ortodont.
Procesul de înlocuire a gutierelor la intervale regulate asigură o evoluție progresivă și controlată a mișcării dinților.
Etapele tratamentului ortodontic
Planul de tratament ortodontic este stabilit după evaluarea structurii maxilarelor și a mușcăturii, folosind radiografii și imagini detaliate ale danturii. Investigațiile clinice și paraclinice îi permit medicului ortodont să elaboreze un plan personalizat, astfel încât fiecare aspect al tratamentului să vizeze obținerea rezultatelor dorite în mod eficient și durabil. Planul de tratament presupune, printre altele, identificarea tipului de aparat dentar potrivit, dar și a accesoriilor necesare în timpul tratamentului, stabilirea necesității efectuării unor extracții dentare.
După stabilirea planului de tratament, etapele tratamentului ortodontic includ:
- – aplicarea aparatului dentar propriu-zis (în unele situații, o etapă premergătoare poate fi reprezentată de extracția unuia sau a mai multor dinți);
- – controale regulate (acestea permit medicului ortodont să evalueze progresul, să efectueze ajustări și să răspundă la întrebările pacientului);
- – îndepărtarea aparatului dentar (odată ce obiectivele tratamentului sunt atinse, aparatul dentar este îndepărtat);
- – aplicarea retainerelor și amprenta pentru gutiere (sunt necesare pentru a menține dinții în poziția obținută după tratament, iar dacă este necesar, se realizează amprenta pentru gutiere sau alte dispozitive de menținere);
- – programarea unor controale periodice (pentru a monitoriza stabilitatea retainerului și pentru a face ajustări, dacă este necesar).
Fiecare etapă a tratamentului ortodontic este esențială pentru obținerea rezultatelor dorite, eficacitatea tratamentului fiind semnificativ influențată de gradul de implicare a pacientului și de colaborarea cu medicul ortodont.
Aparat dentar la copii. De la ce vârstă este recomandat?
Tratamentul timpuriu cu aparat dentar poate contribui la o dezvoltare corectă a danturii și a maxilarelor, pentru a preveni complicații ulterioare. Pentru identificarea și evaluarea potențialelor probleme ortodontice la copii, specialiștii recomandă efectuarea primului control la medicul ortodont în jurul vârstei de 6-7 ani. În multe cazuri, la această vârstă se pot identifica anumite probleme dentare sau scheletale în stadii incipiente, în care tratamentul durează mai puțin și este mai eficient.
Decizia cu privire la momentul oportun aplicării unui aparat dentar, în condițiile existenței unor probleme de aliniere a dinților, este luată în funcție de nevoile individuale ale fiecărui copil. Unele probleme pot necesita o intervenție imediată, în timp ce altele pot aștepta până când majoritatea dinților permanenți au erupt pe arcadă.
Cât costă un aparat dentar?
Costul tratamentului ortodontic este influențat de mai mulți factori, inclusiv de durata tratamentului, complexitatea cazului, nevoile individuale ale pacientului și de tipul de aparat dentar ales. Tarifele pot să difere, de asemenea, în funcție de clinica stomatologică în care este efectuat tratamentul.
Întrebări frecvente despre aparatul dentar
Cât timp trebuie purtat aparatul dentar?
Tratamentul cu aparat dentar poate dura între 6 luni și 2 ani. Cu toate acestea, perioada exactă pentru care va fi necesară purtarea unui aparat dentar depinde de diferiți factori individuali, precum severitatea afecțiunii ortodontice, tipul de aparat folosit, răspunsul individual al pacientului la tratament, dar și de modul în care pacientul înțelege și respectă instrucțiunile medicului ortodont.
Aplicarea aparatului dentar este dureroasă?
Aplicarea aparatului dentar poate genera un anumit disconfort inițial. În primele zile de purtare și după ajustările efectuate în timpul controlului la medicul ortodont, poate exista o senzație de presiune și durere ușoară. Disconfortul este adesea temporar și tinde să dispară în aproximativ 2-3 zile, pe măsură ce dinții și țesuturile orale se adaptează la noul aparat dentar. Dacă senzațiile neplăcute persistă sau devin intense, este recomandat să se consulte medicul ortodont, pentru a evalua și trata orice posibile probleme.
Cum se îngrijesc dinții în timpul purtării unui aparat dentar?
În timpul purtării unui aparat dentar, îngrijirea corespunzătoare a dinților este esențială pentru a preveni problemele orale și a menține o bună sănătate a dinților și gingiilor. Următoarele recomandări generale reduc semnificativ riscul de probleme bucale și ajută la obținerea rezultatelor dorite în urma tratamentului:
- – folosiți o periuță de dinți cu peri moi sau de o duritate medie, de preferat electrică;
- – utilizați cu regularitate ața dentară și apa de gură;
- – folosiți o pastă de dinți cu fluor;
- – reduceți consumul alimentelor bogate în zaharuri sau a nucilor, bomboanelor și fructelor tari.
Brackeții îmi vor îngălbeni dinții?
Brackeții aparatelor dentare sunt confecționați din materiale care nu sunt capabile să pătrundă în smalțul dinților și să-l îngălbenească. În schimb, fumatul sau neglijarea igienei orale pe perioada tratamentului ortodontic pot determina îngălbenirea dinților.