Aparatul dentar safir
Pret & Avantaje

Aparatul dentar din safir reprezintă o soluție ortodontică avansată, folosită pe scară largă în tratamentul problemelor de aliniere dentară și corectarea disfuncțiilor ocluzale.

Preferat de mulți pacienți datorită aspectului său mai puțin vizibil și a capacității de a menține zâmbetul natural pe durata tratamentului ortodontic, aparatul dentar din safir poate fi folosit de către persoane de toate vârstele.

Deși este similar cu un aparat dentar tradițional din metal, aparatul dentar din safir este mai puțin vizibil pe perioada tratamentului, dar și mai puțin invaziv, riscul de iritații sau de leziuni gingivale fiind unul extrem de redus.

Aparat dentar safir

Ce este aparatul dentar din safir

Aparatul dentar din safir este un dispozitiv utilizat în domeniul ortodonției pentru repoziționarea corectă a dinților și obținerea unei alinieri dentare optime, care să asigure o mușcătură corectă și un aspect adecvat al danturii. Purtarea unui aparat dentar de safir prezintă numeroase avantaje, atât de natură estetică, cât și funcțională.

Aparat dentar safir

Cum funcționează aparatul dentar din safir

Aparatul dentar din safir, conceput pentru a fi purtat constant de către pacient, are un principiu de funcționare relativ simplu: brackeții și arcurile ortodontice ale aparatului aplică o presiune constantă și continuă asupra dinților, pentru a-i mișca treptat și pentru a-i alinia în poziția corectă.

Pentru a menține presiunea adecvată și pentru a se asigura că dinții se deplasează în direcția dorită pe măsură ce tratamentul progresează, medicul ortodont efectuează ajustări periodice ale aparatului dentar, la intervale de timp stabilite în funcție de modul de evoluție a tratamentului.

Durata tratamentului cu aparat dentar din safir

Există variații considerabile în ceea ce privește durata pentru care este necesară purtarea unui aparat dentar de safir, perioada de timp de la începerea tratamentului și până la finalizarea sa, implicit până la obținerea poziției dorite a dinților, nefiind întotdeauna aceeași în două cazuri distincte.

Cu toate acestea, în general, majoritatea pacienților sunt nevoiți să urmeze tratamentul ortodontic cu un aparat de safir pentru o perioada de aproximativ 12-16 luni.

Aparat dentar din safir - Avantaje & Dezavantaje

 • La fel cu orice alt dispozitiv ortodontic, aparatul dentar din safir prezintă o serie de avantaje și dezavantaje specifice. Principalele avantaje oferite de un aparat dentar din safir:
  – brackeții sunt transparenți și translucizi, ceea ce îi face mai puțin vizibili în comparație cu cei din metal sau ceramică, spre exemplu;
  – este rezistent la zgârieturi și prezintă un risc redus de deformare;
  – brackeții din safir au o suprafață netedă și fină, ceea ce reduce riscul de iritații sau rănire a mucoasei bucale în comparație cu alte tipuri de brackeți;
  – costurile unui aparat dentar de safir sunt mai reduse decât ale tratamentelor cu un aparat dentar invizibil fără brackeți (precum Invisalign sau Spark);
  – poate fi aplicat pacienților la orice vârstă;
  – suprafața netedă a brackeților din safir permite o curățare mai ușoară și mai eficientă în timpul tratamentului ortodontic.

Principalul dezavantaj îl reprezintă costul mai ridicat, comparativ cu variantele metalice sau ceramice.

În plus, un aparat dentar din safir obligă la efectuarea periajului dentar după fiecare masă, pentru a evita acumularea de resturi alimentare sau placă bacteriană, care ar putea afecta sănătatea dentară sau aspectul estetic al aparatului.

Cum se întreține aparatul dentar din safir?

Pe întreaga perioadă a tratamentului ortodontic, indiferent de tipul de aparat dentar folosit, se impune menținerea unei bune igiene orale. În cazul utilizării unui aparat dentar de safir, se recomandă perierea dinților și a aparatului după fiecare masă, de preferat cu o pastă de dinți cu fluor și o perie cu peri moi. Periajul ar trebui să fie delicat și să acopere toate suprafețele dinților și ale aparatului.

Întreținerea aparatului dentar de safir presupune, pe lângă curățarea cu regularitate a brackeților, evitarea unor factori sau obiceiuri care pot duce la deteriorarea aparatului, precum consumul de alimente și băuturi dure sau lipicioase, rosul unghiilor, manipularea necorespunzătoare a aparatului dentar sau neglijarea controalelor stomatologice.

Aparat dentar safir

Diferența dintre aparatul dentar din safir și alte aparate dentare?

Aparatele dentare, indiferent de tipul lor, au un scop comun: îndreptarea dinților în vederea îmbunătățirii funcționalității sistemului stomatognat și a aspectului danturii. Cu toate acestea, există diferențe în ceea ce privește atât experiența generală a pacienților pe perioada tratamentului, cât și în privința costurilor, materialelor folosite sau a duratei tratamentului.

Aparat dentar din safir VS Aparat dentar ceramic

Considerate două dintre cele mai estetice opțiuni ortodontice, ambele tipuri de aparate dentare (safir și ceramic) se evidențiază datorită transparenței lor, ce le face mai puțin vizibile decât aparatele metalice tradiționale.

Comparativ cu aparatul de safir, confecționat din safir, un aparat fix ceramic este fabricat din materiale ceramice sau dintr-un compozit ceramic. Cu toate acestea, ambele materiale sunt unele estetice și rezistente. În plus, atât safirul, cât și ceramica oferă o biocompatibilitate ridicată.

Aparat dentar din safir VS Aparat dentar metalic

Dacă în cazul comparației aparat dentar ceramic vs safir diferențele sunt unele minore, între un aparat dentar safir și unul metalic există mai multe deosebiri.

În primul rând, aparatul dentar metalic este mai vizibil și poate fi mai puțin plăcut estetic. În al doilea rând, materialul din care sunt realizate aparatele dentare metalic poate fi mai puțin confortabil în gură, existând inclusiv riscul de iritații și leziuni.

Cât costă un aparat dentar din safir - Preț

Gradul de complexitate a tratamentului și recomandările medicului ortodont pot influența costul tratamentului cu un aparat dentar din safir. În general, aparatul dentar din safir este considerat mai scump decât variantele metalice sau ceramice, din cauza costului mai ridicat al materialelor și al tehnologiei implicate în fabricație, însă mai puțin costisitor decât alte variante estetice, precum un aparat dentar transparent fără brackeți, cu gutiere.

Aparat dentar safir (arcadă) 4,000 RON
Lipire bracket nou safir 200 RON
Consultație orto 150 RON
Control aparat fix - arcadă 100 RON
Set Ortodontic (fotografii de diagnostic , ortopantomogramă , teleradiografie , CD Romexis Viewer ) 300 RON

Întrebări frecvente privind aparatul dentar din safir

Durata tratamentului cu aparat dentar din safir poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi severitatea problemei ortodontice, vârsta pacientului și răspunsul organismului la tratament. În general, tratamentul cu aparat dentar din safir durează în medie între 1 și 3 ani. Pentru cazurile mai simple, în care trebuie corectată doar o ușoară înclinare sau spațiere între dinți, tratamentul poate dura mai puțin de un an. În schimb, pentru probleme ortodontice mai complexe, cum ar fi corectarea unei suprapuneri mari a dinților sau a unui dezechilibru mandibular, tratamentul poate dura chiar până la 3 ani.

Pe perioada tratamentului ortodontic se impune efectuarea cu regularitate, potrivit indicațiilor medicului și în funcție de necesitățile individuale, a unor vizite la cabinetul stomatologic. Acestea sunt necesare pentru monitorizarea și ajustarea tratamentului, pentru a asigura o poziționare corectă a danturii. Frecvența vizitelor la ortodont pe perioada purtării unui aparat dentar safir poate varia însă, astfel că este dificil de spus cât de des va fi necesar să mergeți la medic.

Safirul este un material translucid și extrem de durabil, care nu se pătează sau decolorează în timpul utilizării normale. Acest lucru înseamnă că brackeții din safir își păstrează aspectul inițial pe întreaga durată a tratamentului ortodontic, fără a fi afectați de consumul anumitor alimente sau băuturi. Cu toate acestea, în cazuri rare, consumul repetat și exagerat al anumitor alimente și băuturi, precum vin roșu, ceai negru, sos de soia sau fructe uscate, ar putea duce la o ușoară decolorare a brackeților din safir.

Aparatul dentar din safir este confecționat din safir sintetic, un material care are aceeași structură chimică și compoziție ca și safirul natural. Safirul sintetic, obținut printr-un proces de topire a aluminei (oxid de aluminiu) la temperaturi extrem de ridicate, urmat de cristalizarea lentă a aluminei monocristalină, are aceleași proprietăți ca safirul natural.

Rezultatele tratamentului ortodontic pot fi influențate nu doar de atitudinea cu privire la modul de igienizare a dinților, ci și de alimentația din perioada tratamentului. Pentru ca rezultatele să fie cele dorite, medicul stomatolog poate recomanda evitarea alimentelor tari, lipicioase sau foarte crocante, care ar putea deteriora aparatul sau provoca disconfort. De asemenea, este indicat să se evite alimentele care pot cauza colorarea sau pătarea aparatului, precum cafeaua, vinul roșu sau sucurile colorate.

Dinții și țesuturile orale sunt susceptibile la schimbări în timp, iar presiunile exercitate asupra lor pot determina, în anumite circumstanțe, strâmbarea danturii și implicit revenirea la pozițiile incorecte de dinainte de tratamentul cu un aparat dentar din safir. Din acest motiv, pentru a menține poziția corectă a dinților, după îndepărtarea aparatului dentar este esențial să se utilizeze aparate de retenție.

Aparatul dentar din safir poate contribui la schimbarea fizionomiei prin corectarea poziției dinților și a maxilarelor. Ajustarea poziției maxilarului și a mandibulei, obținută printr-un tratament cu un aparat ortodontic din safir, poate îmbunătăți proporțiile faciale și poate reduce sau elimina problemele de malocluzie. Cu toate acestea, schimbările majore de fizionomie sunt mai probabil să fie rezultatul unor intervenții ortodontice și chirurgicale complexe.