Tratamentele restaurative, destinate restabilirii integrității și funcționalității dinților afectați de carii sau fracturi, cât și a dinților uzați, presupun, printre altele, aplicarea unor coroane dentare. Scopul principal al coroanelor dentare este acela de a preveni progresia afecțiunilor dentare, de a restabili structura și forma dinților și de a reda zâmbetul pacientului. Există multiple tipuri de coroane dentare, care pot răspunde necesităților individuale ale fiecărui pacient.
Ce sunt coroanele dentare
Coroanele dentare sunt piese protetice utilizate pentru a acoperi și a proteja un dinte deteriorat sau slăbit. Confecționate din diverse materiale, de la zirconiu sau ceramică până la metal, acestea sunt plasate peste partea vizibilă a dintelui pentru a-i restabili forma, mărimea și funcția.
Coroanele sunt recomandate pentru protejarea dinților devitalizați (cu tratamente endodontice) pentru a evita spargerea acestora.
De asemenea, se utilizează pentru a restaura dinții afectați grav de carie sau deja fracturați în urma traumatismelor, pentru înlocuirea unui dinte lipsă cu ajutorul punților dentare sau în cazul protezării implanturilor.
Nu în ultimul rând, se folosesc pentru modificarea aspectului unui dinte și restabilirea unei ocluzii optime.
Cine are nevoie de coroane dentare
Coroanele dentare pot fi recomandate de către medicul stomatolog persoanelor cu dinții deteriorați sau slăbiți, dar și celor care au suferit o extracție dentară și optează pentru un implant. De asemenea, pot beneficia de tratament cu coroane dentare și pacienții cu dantura slăbită din cauza uzurii, abraziunii sau a eroziunii dentare. În cazul acestora, îmbrăcarea dintelui cu o coroană dentară îi poate întări structura și îl poate proteja de deteriorare.
Când este necesară o coroană dentară
Tipuri de coroane dentare în funcție de material
Coroanele dentare se pot clasifica în funcție de mai multe criterii, materialul utilizat la producția lor fiind unul dintre criteriile de bază. Astfel, în funcție de acesta, distingem următoarele tipuri:
- – coroană dentară ceramică;
- – coroană dentară din zirconiu;
- – coroană metalo-ceramică;
- – coroană din compozit;
- – coroană din ceramică presată;
- – coroana E-max;
- – coroada din zirconiu stratificat.
Coroane dentare ceramică (porțelan)
Coroanele dentare din ceramică sau porțelan sunt apreciate pentru aspectul lor natural și pentru gradul ridicat de transluciditate, fiind utilizate cu precădere pentru acoperirea dinților din zona frontală, datorită similitudinii lor cu smalțul natural al dinților. Datorită capacității coroanei ceramice de a imita culorile și nuanțele dinților naturali, aceasta este utilizată pentru restaurarea dinților din zona frontală.
Coroane pe suport de zirconiu
Coroane dentare metalo-ceramice
Coroanele metalo-ceramice constau într-un nucleu metalic acoperit cu un strat de porțelan. Datorită durabilității superioare, acestea sunt adesea preferate pentru restaurarea dinților din zona posterioară, unde este esențială o rezistență mai mare la forțele de masticatie.
Coroane din ceramică presată
Coroane dentare din compozit
Compozitul dentar este un material plastic format dintr-o combinație de rășini și particule ceramice sau de sticlă, care poate fi modelat și prelucrat cu ușurință. Coroanele dentare din compozit sunt utilizate în diverse situații clinice, cum ar fi restaurarea dinților fracturați sau afectați de carii extinse. Totuși, aceste coroane pot fi mai puțin rezistente și mai susceptibile la uzură în comparație cu alte materiale, necesitând astfel înlocuire mai frecventă în timp.
Tipuri de coroane dentare după funcționalitate
Clasificarea coroanelor dentare se poate realiza nu doar în funcție de materialul din care sunt confecționate, ci și de funcționalitatea lor. Conform acestui criteriu, există următoarele tipuri de coroane dentare:
- – coroane cu caracter provizoriu;
- – coroane definitive.
Coroane dentare cu caracter provizoriu
Coroane dentare definitive
Cât costă o coroană dentară - Preț
Prețul unei coroane dentare poate varia în funcție de materialul din care este fabricată, complexitatea procedurii și de tehnicile folosite în cadrul cabinetului stomatologic. În clinica Upgrade Dental, costul coroanei dentare se încadrează între 1.350 și 1.800 lei. Coroanele metalo-ceramice sunt mai accesibile, în timp ce coroanele din ceramil sau zirconiu sunt mai scumpe, datorită aspectului lor estetic și a durabilității superioare. Pentru a obține o estimare precisă a costului în funcție de nevoile și preferințele pe care le aveți, este recomandat să vă adresați specialiștilor noștri.
Coroane dentare - Avantaje și Dezavantaje
Avantaje coroane dentare
Dezavantaje coroane dentare
Etapele unui tratament cu coroane dentare
Examinarea dintelui
Șlefuirea dintelui / Pregatirea campului protetic
Cimentarea coroanei provizorii
Cimentarea provizorie a coroanei definitive
Cimentarea definitivă a coroanei dentare
Cum alegem coroana dentară în funcție de nevoi?
Consultația inițială cu medicul stomatolog este adesea momentul în care este ales și tipul coroanei dentare, în funcție de preferințele pe care le aveți și de recomandările medicului. În procesul de selecție a coroanei dentare, se va ține cont, printre altele, de:
- – poziția dinților ce necesită coroana dentară (dinții situații frontal necesită utilizarea unor coroane dentare cu un aspect cât mai apropiat de cel al dinților naturali);
- – starea generală a dinților și a gingiilor;
- – durabilitatea și rezistența coroanelor, în funcție de activitățile zilnice pe care le aveți;
- – costurile implicate.
Coroană dentară pentru dinții frontali
Coroană dentară pentru dinții laterali
În cazul dinților laterali, implicați mai intens în procesul de masticație, este important să se utilizeze coroane concepute din materiale durabile, care pot face față forțelor de masticatie. Opțiunile populare pentru coroanele dinților laterali includ coroanele metalo-ceramice sau cele din zirconiu.
Întrebări frecvente privind coroanele dentare
La cât timp după extracție se poate pune coroana dentară?
În urma pierderii unui dinte sau a extracției sale din alveolă, se recomandă plasarea unui implant dentar, pe care ulterior se poate monta o coroană dentară. În astfel de situații, este necesară o perioadă de așteptare de aproximativ 3-6 luni, până când implantul se integrează în structura osoasă. Intervalul de timp între plasarea implantului dentar și fixarea coroanei propriu-zise poate varia de la o persoană la alta.
Este dureros tratamentul cu coroane dentare?
Ce să aleg dintre fațete și coroane?
Fațetele dentare sunt indicate pentru a îmbunătăți aspectul estetic în anumite situații clinice speciale, spre deosebire de coroane, care restaurează nu doar estetica, dar și funcționalitatea întregii dinamici a cavității bucale, așa cum a fost descris în amănunt pe această pagină.
Mai multe detalii legate de fațete și când sunt folosite cel mai potrivit regăsiți pe pagina noastră dedicată acestora aici.
Care este durata de viață a unei coroane dentare?
Cu ce se lipește coroana dentară?
Cum se îngrijește o coroană dentară?
Îngrijirea danturii și a coroanei dentare nu diferă semnificativ; regulile de periaj sunt aceleași, inclusiv utilizarea aței dentare și a dușului bucal. Este esențial să efectuați periajul dentar de două ori pe zi, timp de minimum două minute, folosind instrumentele adecvate și tehnica corectă.
De asemenea, este recomandată o ședință de igienizare profesională o dată la 6 luni, care să includă toate cele 3 etape: detartraj, periaj și air-flow.
Din ce material se realizează o coroană dentară?
Ce fac dacă mi se mișcă o coroană dentară?
Traumatismele fizice, cariile recurente și alte afecțiuni dentare pot compromite stabilitatea lucrării dentare și sănătatea gingiilor. În unele cazuri, din cauza afecțiunilor dentare, coroanele pot începe să se miște.
Desprinderea coroanei dentare poate să apară fie progresiv (prin pierderea treptată a stabilității în decursul mai multor zile sau chiar săptămâni), fie brusc, ca urmare a aplicării unei presiuni asupra coroanei, de exemplu prin consumul unor alimente dure sau lipicioase.
În ambele situații, este necesar să efectuați un control stomatologic.