Coroane Dentare
Pret, Tipuri si Avantaje

Tratamentele restaurative, destinate restabilirii integrității și funcționalității dinților afectați de carii sau fracturi, cât și a dinților uzați, presupun, printre altele, aplicarea unor coroane dentare. Scopul principal al coroanelor dentare este acela de a preveni progresia afecțiunilor dentare, de a restabili structura și forma dinților și de a reda zâmbetul pacientului. Există multiple tipuri de coroane dentare, care pot răspunde necesităților individuale ale fiecărui pacient.

Coroane Dentare
Coroane Dentare

Ce sunt coroanele dentare

Coroanele dentare sunt piese protetice utilizate pentru a acoperi și a proteja un dinte deteriorat sau slăbit. Confecționate din diverse materiale, de la zirconiu sau ceramică până la metal, acestea sunt plasate peste partea vizibilă a dintelui pentru a-i restabili forma, mărimea și funcția.

Coroanele sunt recomandate pentru protejarea dintilor devitalizati (cu tratamente endodontice) pentru a evita spargerea acestora.

De asemenea se utilizeaza pentru a restaura dintii afectati grav de carie sau deja facturati in urma traumatismelor, pentru inlocuirea unui dinte lipsa cu ajutorul puntilor dentare sau in cazul protezarii implanturilor.

Nu in ultimul rand, se folosesc pentru modificarea aspectului unui dinte si restabilirea unei ocluzii optime.

Cine are nevoie de coroane dentare

Coroanele dentare pot fi recomandate de către medicul stomatolog persoanelor cu dinții deteriorați sau slăbiți, dar și celor care au suferit o extracție dentară și optează pentru un implant. De asemenea, pot beneficia de tratament cu coroane dentare și pacienții cu dantura slăbită din cauza uzurii, abraziunii sau a eroziunii dentare. În cazul acestora, îmbrăcarea dintelui cu o coroană dentară îi poate întări structura și îl poate proteja de deteriorare.

Când este necesară o coroană dentară

Coroana dentară se folosește cu precădere în scop terapeutic, pentru a restabili funcția și integritatea dinților. Coroana dentară poate proteja și consolida dinții deteriorați sau uzați, prevenind deteriorarea lor ulterioară.

Tipuri de coroane dentare în funcție de material

Coroanele dentare se pot clasifica în funcție de mai multe criterii, materialul utilizat la producția lor fiind unul dintre criteriile de bază. Astfel, în funcție de acesta, distingem următoarele tipuri:

 • – coroană dentară ceramică;
 • – coroană dentară din zirconiu;
 • – coroană metalo-ceramică;
 • – coroană din compozit;
 • – coroană din ceramică presată;
 • – coroana E-max;
 • – coroada din zirconiu stratificat.

Coroane dentare ceramică (porțelan)

Coroanele dentare din ceramică sau porțelan sunt apreciate pentru aspectul lor natural și pentru gradul ridicat de transluciditate, fiind utilizate cu precădere pentru acoperirea dinților din zona frontală, datorită similitudinii lor cu smalțul natural al dinților. Deoarece coroana ceramică are capacitatea de a reproduce culorile și nuanțele dinților naturali, în general se utilizează pentru restaurarea dinților din zona frontală.

Coroane pe suport de zirconiu

Coroanele pe suport de zirconiu sunt extrem de durabile, fiind foarte rezistente la fracturare, dar totodată cu un aspect estetic plăcut,
similar cu al unui dinte natural. La fel ca în cazul coroanelor ceramice, se optează pentru coroane dentare pe suport din zirconiu pentru restaurarea dinților din zona frontală.

Coroane dentare metalo-ceramice

Coroanele metalo-ceramice sunt alcătuite dintr-un nucleu metalic acoperit cu un strat de porțelan. Datorită durabilității sale mai ridicate, coroana metalo-ceramică poate fi preferată în situația în care se dorește restaurarea dinților din zona posterioară, unde rezistența la forțele de masticatie este mai importantă.

Coroane din ceramică presată

Ceramica presată este un material dentar modern utilizat în fabricarea coroanelor dentare și a altor lucrări protetice. Ceramica presată este apreciată pentru transluciditatea și transparența sa, care se seamănă foarte mult cu smalțul natural al dinților.

Coroane dentare din compozit

Compozitul dentar este un material plastic alcătuit dintr-o combinație de rășini și particule ceramice sau de sticlă, ușor de modelat și prelucrat. Coroanele dentare din compozit pot fi utilizate în diverse situații clinice, inclusiv pentru restaurarea dinților fracturați sau afectați de carii extinse. Coroanele din compozit pot fi mai puțin rezistente și mai susceptibile la uzură în comparație cu alte materiale, astfel că necesită înlocuire mai frecventă în timp.

Tipuri de coroane dentare după funcționalitate

Clasificarea coroanelor dentare se poate realiza nu doar în funcție de materialul din care sunt confecționate, ci și de funcționalitatea lor. Conform acestui criteriu, există următoarele tipuri de coroane dentare:

 • – coroane cu caracter provizoriu;
 • – coroane definitive.

Coroane dentare cu caracter provizoriu

Coroanele dentare cu caracter provizoriu sunt folosite temporar, înainte de aplicarea coroanelor dentare definitive. Ele sunt utilizate în mai multe situații, cum ar fi protejarea unui dinte care a fost devitalizat în timpul perioadei de așteptare până la finalizarea coroanei definitive sau ca o soluție temporară pentru dinții care necesită restaurare pe termen lung.

Coroane dentare definitive

Coroanele dentare definitive sunt coroane permanente care sunt concepute să fie utilizate pe termen lung pentru a restabili funcția și aspectul dinților. Coroanele definitive sunt fabricate din materiale durabile și rezistente și sunt fixate ferm pe dinte, fără a putea fi îndepărtate ulterior de către pacient.

Cât costă o coroană dentară - Preț

Prețul unei coroane dentare poate varia în funcție de materialul din care este fabricată, complexitatea procedurii și de tehnicile folosite în cadrul cabinetului stomatologic. În clinica Upgrade Dental, costul coroanei dentare se încadrează între 1.350 și 1.800 lei. Coroanele metalo-ceramice sunt mai accesibile, în timp ce coroanele din ceramil sau zirconiu sunt mai scumpe, datorită aspectului lor estetic și a durabilității superioare. Pentru a obține o estimare precisă a costului în funcție de nevoile și preferințele pe care le aveți, este recomandat să vă adresați specialiștilor noștri.

Coroană ceramică pe zirconiu 1,800 RON
Coroană ceramică pe zirconiu / implant 1,800 RON
Coroană ceramică presată personalizată 1,350 RON
Aplicare coroană ceramil 1,750 RON
Aplicare coroană ceramil / implant 1,800 RON
Aplicare coroană Emax frezat 1,800 RON
Coroana metaloceramică total fizionomică 1,450 RON
Coroană metaloceramică total fizionomică / implant 1,600 RON
Coroană zirconiu stratificat /implant 1,720 RON
Coroană PMMA pe implant 350 RON

Coroane dentare - Avantaje și Dezavantaje

Coroanele dentare, folosite atât în scop estetic, cât și funcțional, sunt o soluție rapidă, eficientă și durabilă pentru restaurarea dinților. În ciuda numeroaselor beneficii pe care le oferă, coroanele dentare vin și cu anumite dezavantaje.

Avantaje coroane dentare

Coroanele dentare reprezintă o soluție durabilă prin care dinții deteriorați sau afectați de carii sau fracturi pot fi restaurați, cu riscuri minime și fără dureri. Principalele avantaje ale coroanelor dentare sunt reprezentate de durabilitatea lor ridicată (coroanele dentare pot rezista presiunii și uzurii cotidiene), aspectul estetic (se potrivesc cu dinții naturali) și faptul că pot restaura funcționalitatea danturii.

Dezavantaje coroane dentare

Deoarece sunt adesea utilizate în tratamentul afecțiunilor aflate în stadii avansate, coroanele dentare pot avea costuri mai ridicate decât alte tratamente stomatologice. Un alt dezavantaj este reprezentat de faptul că procesul de aplicare a coroanelor dentare poate implica mai multe vizite la stomatolog și perioade de așteptare între proceduri.

Etapele unui tratament cu coroane dentare

Examinarea dintelui

Pentru a determina dacă o coroană dentară este necesară pentru a restabili integritatea și funcționalitatea dintelui, așadar pentru a confirma necesitatea tratamentului cu coroane dentare, medicul stomatolog va evalua starea generală a sănătății dentare și a dintelui sau dinților cu probleme.

Șlefuirea dintelui / Pregatirea campului protetic

După ce s-a decis că o coroană dentară este necesară, medicul stomatolog va șlefui dintele afectat pentru a face loc coroanei dentare. Procesul de șlefuire a dintelui implică îndepărtarea unei porțiuni din smalțul dentar.

Cimentarea coroanei provizorii

În majoritatea cazurilor, după șlefuirea dintelui, medicul stomatolog poate monta o coroană provizorie pentru a proteja dintele, până când coroana definitivă este gata pentru aplicare. Coroana provizorie face posibilă  menținerea unui aspect normal al danturii, protejarea bontului dentar si conformarea gingiei
 până la finalizarea tratamentului.

Cimentarea provizorie a coroanei definitive

Înainte de cimentarea coroanei dentare definitive, medicul va face o probă a coroanei, pentru a verifica poziția și aspectul coroanei și pentru a face orice eventuale ajustări necesare înainte de aplicarea adezivului. Dacă sunt identificate probleme sau dacă sunt necesare ajustări suplimentare, acestea vor fi efectuate înainte de fixarea definitivă a coroanei dentare.

Cimentarea definitivă a coroanei dentare

Fixarea definitivă a coroanei dentare reprezintă ultima etapă a tratamentului. Într-un final, medicul stomatolog va fixa ferm coroana pe dinte folosind un adeziv special. Odată ce adezivul se întărește, coroana devine parte integrantă a dintelui și oferă  protecție și suport adecvat pentru o functionalitate optima.

Cum alegem coroana dentară în funcție de nevoi?

Consultația inițială cu medicul stomatolog este adesea momentul în care este ales și tipul coroanei dentare, în funcție de preferințele pe care le aveți și de recomandările medicului. În procesul de selecție a coroanei dentare, se va ține cont, printre altele, de:

 • – poziția dinților ce necesită coroana dentară (dinții situații frontal necesită utilizarea unor coroane dentare cu un aspect cât mai apropiat de cel al dinților naturali);
 • – starea generală a dinților și a gingiilor;
 • – durabilitatea și rezistența coroanelor, în funcție de activitățile zilnice pe care le aveți;
 • – costurile implicate.

Coroană dentară pentru dinții frontali

În cazul dinților frontali, deoarece estetica zâmbetului primează, se recomandă utilizarea unor coroane dentare cu o transluciditate similară cu cea a smalțului natural al dinților. Ceramica sau zirconiu sunt adesea preferate pentru coroanele dinților frontali, deoarece ambele materiale conferă un aspect plăcut și se pot potrivi într-un mod armonios cu restul dinților.

Coroană dentară pentru dinții laterali

În cazul dinților laterali, implicați mai intens în procesul de masticație, este important să se utilizeze coroane concepute din materiale durabile, care pot face față forțelor de masticatie. Opțiunile populare pentru coroanele dinților laterali includ coroanele metalo-ceramice sau cele din zirconiu.

Întrebări frecvente privind coroanele dentare

În urma pierderii unui dinte sau a extracției sale din alveolă, se recomandă plasarea unui implant dentar, pe care ulterior se poate monta o coroană dentară. În astfel de situații, în general este necesară o perioadă de așteptare de aproximativ 3-6 luni, până când implantul se integrează în structura osoasă. Intervalul de timp între plasarea implantului dentar și fixarea coroanei propriu-zise poate varia de la o persoană la alta.

Tratamentul cu coroane dentare în sine nu ar trebui să producă durere, deoarece procedura este efectuată sub anestezie locală. În timpul procedurii de pregătire a dintelui poate exista însă o ușoară senzație de presiune sau de sensibilitate la nivelul alveolei.

Fațetele dentare sunt indicate pentru a imbunatati aspectul estetic in anumite situatii clinice speciale, spre deosebire de coroane care restaureaza nu doar estetica dar si functionalitatea intregii dinamici a cavitatii bucale, asa cum ati vazut descris in amanunt in aceasta pagina.

Mai multe detalii legate de fatete si cand sunt folosite cel mai potrivit regasiti pe pagina noastra dedicata acestora aici.

În general, o coroană dentară poate dura între 5 și 15 ani sau chiar mai mult, în funcție de circumstanțe. Calitatea materialelor folosite în producția acesteia și modul în care vă îngrijiți dantura influențează în mod direct durata de viață a unei coroane dentare.
Coroana dentară este fixată pe dinte cu ajutorul unui ciment special pentru cimentarea coroanelor, ce poate fi compus din diferite materiale, precum rășini compozite sau rășini acrilice, care se întăresc sub acțiunea luminii sau a unui agent chimic.

Nu există diferențe semnificative între modul de îngrijire a danturii și a coroanei dentare, regulile de periaj fiind aceleași, bineinteles nexcluzand atat ata dentara cat si dusul bucal. Se impune, așadar, efectuarea periajului dentar de două ori pe zi, pentru minimum două minute, cu instrumentele potrivite și printr-o tehnică adecvată.

Sigur ca si in acest caz este recomandata o sedinta de igienizare profesionala o data la 6 luni care sa contina toate cele 3 etape: detartraj, periaj si air-flow.

Coroanele dentare pot fi confecționate din ceramică, zirconiu, ceramica pe zirconiu, metal sau metaloceramice.
În practica stomatologică  sunt utilizate cel mai frecvent coroanele dentare ceramice și cele din zirconiu, datorită aspectului lor mai plăcut.
Traumatismele fizice, cariile recurente și alte afecțiuni dentare pot afecta stabilitatea lucrării dentare și sănătatea gingiilor. În unele cazuri, din cauza afecțiunilor dentare, coroanele pot începe să se miste.
Desprinderea coroanei dentare poate să apară fie progresiv (veți observa pierderea stabilității pe parcursul a mai multor zile sau chiar săptămâni), fie direct, după aplicarea unei presiuni asupra coroanei, de exemplu prin consumul unor alimente dure sau lipicioase.
În ambele situații, se impune efectuarea unui control stomatologic.