Implant Dentar
Pret, Tipuri, Etape

Pierderea dinților, o consecință a condițiilor bucale sau a traumatismelor la nivelul gurii, poate avea consecințe severe asupra sănătății orale, dar nu numai. Un singur dinte lipsă de pe arcada dentară poate duce, pe termen lung, la migrarea dinților învecinați, apariția problemelor de aliniere a dinților și la creșterea riscului de afecțiuni orale și ulterior a afecțiunilor digestive, cardiovasculare sau metabolice. În majoritatea cazurilor, tratamentul în urma pierderii unui dinte presupune plasarea în locul rădăcinii pierdute a unui implant dentar, pe care ulterior va fi montată o lucrare protetică, în general o coroană dentară individuală.

implant-dentar

Ce este implantul dentar

Implantul dentar este un dispozitiv medical fabricat din materiale biocompatibile, destinat să înlocuiască rădăcina unui dinte pierdut. Acesta este inserat chirurgical în osul alveolar, integrându-se treptat în structura osoasă naturală, printr-un proces numit osteointegrare. Implantul servește drept ancoră pentru diverse tipuri de restaurări, restabilind estetica și funcționalitatea danturii.

Componente ale unui implant dentar

Implantul dentar este alcătuit din trei componente principale:

 • – implantul propriu-zis (fabricat din titan sau zirconiu, materialele biocompatibile, implantul propriu-zis este partea care este introdusă în osul maxilar sau mandibular);
 • – bontul protetic (bontul este conectat la implantul propriu-zis și servește drept suport pentru coroana dentară);
 • – restaurarea dentară (reprezintă partea vizibilă a implantului).

Când ai nevoie de implant dentar?

Necesitatea unui implant dentar poate să apară în diverse situații clinice. În principal, se recomandă în urma pierderii traumatice sau din cauza unei afecțiuni a unui dinte. De asemenea, implanturile dentare pot fi recomandate pentru a susține o punte dentară, dacă aveți lipsă mai mulți dinți consecutivi, dar și pentru a fixa proteze complete, dacă ați pierdut toți dinții de pe o arcadă dentară.

Cât costă un implant dentar?

În majoritatea procedurilor stomatologice, costurile nu sunt întotdeauna aceleași de la un caz la altul. Procedurile de implantologie nu fac excepție de la regulă. Costul unui implant dentar poate varia atât în funcție de materialul utilizat sau de complexitatea procedurii, cât și de eventuala necesitate a unor tratamente suplimentare.

Inserare chirurgicala implant MEGAGEN ANYRIDGE 2,500 RON
Inserare chirurgicala implant STRAUMANN_NEODENT (bont protetic inclus) 2,950 RON
Inserare chirurgicala implant STRAUMANN- BLX -ROXOLID SLA (bont proptetic inclus ) 4,900 RON
Inserare chirurgicala implant WHITE SKY (zircouniu cu bont protetic inclus) 5,500 RON

Implanturi dentare într-o zi (imediate) - preț & detalii

Cu scopul de a reduce considerabil durata totala a tratamentului pentru situatiile de reabilitare totala, stomatologia modernă foloseste ca varianta de tratament tehnica implantarii all on. Aceasta tehnica presupune implantarea a 4 sau 6 implanturi și atașarea unei lucrari protetice totale. Costul pentru un astfel de tratament dentar este și el variabil, fiind influențat, de asemenea, de complexitatea cazului și de materialele utilizate. Detalii cu privire la aceasta tehnica regasiti pe pagina dedicata a site-ului.

Tipuri de implanturi dentare

In cadrul clinicii Upgrade Dental pacientii au posibilitatea de a opta pentru mai multe tipuri de implanturi, in functie de criteriile care stau la baza deciziei (criterii medicale, estetice, financiare etc.). Medicul chirurg va insoti permanent pacientul in luarea deciziei, recomandand acestuia solutia potrivita in cadrul sedintei de consultatie.

Principalele avantaje ale implanturilor dentare

Implanturile dentare sunt proiectate pentru a permite medicilor sa constuiasca un ansamblu (implant si coroana) care sa imita anatomia si aspectul dinților naturali, contribuind astfel la menținerea aspectului plăcut al danturii. Avantajele oferite nu sunt însă doar de natură estetică, ci și funcțională. Implanturile permit menținerea sau recăpătarea funcțiilor normale ale danturii, atât a celei de masticare, cât și de vorbire. În plus, stabilitatea conferită în urma osteointegrării asigură faptul că implanturile nu se vor mișca sau aluneca, spre deosebire de protezele dentare convenționale.

Tratamentul cu implant dentar și etapele intervenției

Tratamentul de implantologie implică mai multe etape, ce se vor desfășura într-o ordine prestabilită și care fiecare au, în aceeași măsură, același rol semnificativ pentru succesul tratamentului pe termen lung.
Se incepe cu pregătirea, urmata de intervenția chirurgicală propriu-zisă (se implanteaza un dispozitiv medical, practic implantul propriu-zis, cu rolul de a inlocui radacina dentara lipsa), iar dupa osteointegrare, urmeaza etapa in care se pregateste gingia (montarea capei de vindecare) pentru a putea ulterior continua cu etapa protetică (aplicarea bontului protetic si a coroanei pe implant).

Etapa de pregătire

În etapa de pregătire, veți fi evaluat și informat în detaliu despre tratamentul cu implant dentar. Medicul stomatolog vă va explica procedura și vă va pune o serie de întrebări cu privire la istoricul medical și nevoile dentare pe care le aveți. Nu neglijați importanța consultului inițial și răspundeți întotdeauna sincer la întrebările medicului stomatolog. Este esențial să comunicați orice afecțiuni preexistente, cum ar fi bolile vasculare, osteoporoza, diabetul zaharat sau neoplaziile, deoarece pot afecta succesul implantului. Tot în etapa de pregătire, după consultația inițială, medicul va solicita efectuarea mai multor analize, atât sanguine, cât și imagistice.

Analize și indicații înainte de implant dentar

Anterior procedurii, veți efectua:

 • – analize imagistice (permit planificare precisă a locului de inserare a implantului);
 • – teste de sânge și alte investigații specifice, în funcție de recomandările medicului (necesare pentru a evalua starea generală de sănătate).

Etapa chirurgicală a implantului dentar

Etapa chirurgicală implică inserarea propriu-zisă a implantului dentar în osul maxilar sau mandibular. Procedura chirurgicală se desfășoară sub anestezie locală și durează aproximativ 30 de minute pentru fiecare implant în parte. În unele cazuri, mai ales în zona dinților frontali, dacă densitatea și calitatea osului permit, se va fixa o coroană dentară provizorie pe implant, imediat după plasarea acestuia, pentru a menține estetica zâmbetului.

Cât durează procedura de inserare implant dentar?

Durata procedurii de inserare a implantului dentar variază în funcție de complexitatea cazului și de numărul de implanturi inserate. În general, inserarea unui singur implant durează între 30 și 60 de minute. În cazurile mai complexe, timpul poate fi mai mare, deoarece poate include și eventuale proceduri adiționale, cum ar fi augmentarea osoasă sau liftingul de sinus.

Etapa protetică ce urmeaza implantului dentar

Etapa protetică începe după o perioadă de vindecare și osteointegrarea implantului, care durează între 3 și 6 luni. Aceasta presupune:

 • – atașarea bontului protetic (gingia este deschisă pentru a expune implantul, iar un bont de vindecare este atașat pentru a modela țesutul gingival);
 • – realizarea unei amprente dentare, pentru a crea proteza dentară personalizată;
 • – proba structurii metalice și a coroanei dentare, urmată de ajustările necesare
 • – atașarea permanentă a coroanei, punții sau protezei pe implant.

Pot apărea complicații la inserarea implanturilor dentare?

Deși rare, complicațiile pot să apară în orice procedură chirurgicală, inclusiv în urma înserării unui implant dentar. La inserarea implanturilor dentare, principalele complicații pot include:

 • – infecțiile postoperatorii;
 • – inflamație și durere persistentă;
 • – respingerea implantului;
 • – leziuni ale nervilor sau ale sinusurilor maxilare;
 • – insuficiență osoasă pentru susținerea implantului.

Simptome de respingere implant dentar

Respingerea implantului dentar este un fenomen prin care organismul nu acceptă implantul introdus în osul maxilar sau mandibular. Respingerea implantului dentar poate duce la eșecul procedurii și necesită intervenții suplimentare. Reacția de respingere a implantului dentar poate fi identificată prin prezența următoarelor simptome:

 • – mobilitatea implantului;
 • – durere persistentă;
 • – inflamație și roșeață severă în jurul implantului;
 • – pierdere osoasă ce poate fi observată pe examenele de imagistică;
 • – secreție purulentă.

Infecție după inserare implant dentar

Infecția după inserarea unui implant dentar este o complicație relativ rară, dar potențial gravă, care poate compromite succesul implantului. Infecția poate să apară în diverse stadii ale procesului de vindecare și poate fi cauzată de factori locali sau sistemici. Cele mai comune cauze includ igiena orală inadecvată postoperatorie și prezența bolilor sistemice care afectează capacitatea de vindecare a organismului, cum ar fi diabetul necontrolat sau bolile autoimune.

Recuperarea după intervenția de inserare implant dentar

Procesul de recuperare după intervenția de inserare a implantului dentar este unul complex, influențat de numeroși factori biologici și comportamentali. Inițial, puteți experimenta o perioadă de disconfort post-operator, în timpul căreia veți prezenta o serie de reacții (inflamații locale, dureri și echimoze). În aproximativ 2 săptămâni, simptomele inițiale ar trebui să se amelioreze semnificativ sau să dispară complet.

În timpul perioadei de recuperare, până la integrarea implantului, este recomandat să se:

 • – evite alimentele foarte fierbinți
 • – efectueze periajul dentar într-un mod delicat, folosind o periuță de dinți cu peri moi și paste de dinți non-abrazive;
 • – evite obiceiurile dăunătoare, inclusiv fumatul;
 • – viziteze medicul stomatolog la intervalele de timp stabilite de către acesta.

Implantul dentar - indicații postoperatorii

Ce nu ai voie să mănânci după inserarea implantului?

După inserarea unui implant dentar, este recomandat să acordați o atenție deosebită alimentației, pentru a facilita procesul de vindecare și pentru a preveni complicațiile. În primele zile postoperatorii, este recomandat să evitați consumul de alimente dure, crocante, fierbinți sau picante, deoarece acestea pot irita zona chirurgicală și pot afecta procesul de osteointegrare.

Pot fuma după procedura de implant dentar?

Fumatul afectează negativ circulația sanguină în țesuturile gingivale și osoase, deoarece reduce aportul de oxigen și nutrienți necesari pentru vindecare. Studiile clinice au demonstrat o rată crescută a eșecului implanturilor dentare la fumători, comparativ cu nefumătorii. Din acest motiv, fumatul ar trebui evitat cel puțin în primele săptămâni după intervenție.

La cât timp se scot firele după implant dentar?

Firele de sutură folosite după plasarea unui implant dentar sunt de obicei îndepărtate după aproximativ 7-10 zile. Totuși, durata exactă poate varia în funcție de tipul de sutură folosit, de recomandările medicului stomatolog sau chirurgului și de viteza de vindecare a pacientului.

Implant dentar - reacții normale după operație

După inserarea unui implant dentar, organismul trece printr-un proces normal de vindecare, care poate include o serie de reacții obișnuite. Imediat după intervenția chirurgicală, este normal să apară umflături în zona operată. Inflamația este o reacție naturală a organismului la trauma țesutului și poate dura de la câteva zile până la o săptămână. Umflătura începe de obicei să se reducă după primele 48 72 de ore. Durerea moderată este, de asemenea, o reacție comună postoperatorie, ce poate fi gestionată eficient cu analgezice prescrise de medic.

Un alt simptom frecvent este apariția echimozelor sau vânătăilor în zona gingiilor și uneori pe față, în apropierea locului de inserare a implantului. Sângerarea gingivală ușoară este de așteptat în primele 48 de ore după intervenție. În unele cazuri, după inserarea implantului dentar poate exista o senzație de rigiditate sau de tensiune în zona maxilarului, care se ameliorează odată cu reducerea inflamației.

Igiena dentară cu implanturi

Deși concepute din materiale durabile, implanturile, împreună cu lucrările protetice plasate peste implanturi, prezintă riscuri de deteriorare, în condițiile unei igiene orale deficitare. Regulile de igienă orală rămân similare, cu excepția faptului că, după plasarea unui implant dentar, se recomandă înlocuirea periuței de dinți tradiționale cu una special concepută pentru implanturi dentare.

Întrebări frecvente despre implanturile dentare

Inserarea unui implant dentar poate fi contraindicată în anumite situații specifice, care pot compromite succesul procedurii și siguranța pacientului. Principalele contraindicații includ:
– afecțiunile sistemice necontrolate, cum ar fi diabetul zaharat sever necontrolat, osteoporoza avansată și bolile autoimune (pot afecta capacitatea organismului de a vindeca și de a susține implanturile dentare);
– problemele severe de sănătate orală
– tratamentul cu bifosfonați (utilizat frecvent pentru gestionarea osteoporozei și a altor afecțiuni metabolice osoase, poate constitui o altă contraindicație pentru implanturile dentare);
– pat osos insuficient cu contraindicatie de augumentare osoasa.

Implanturile dentare au o rată de succes foarte ridicată, situată între 95% și 98%. Succesul procedurii de implantologie este influențat de densitatea și volumul osului, tehnica chirurgicală, starea generală de sănătate a pacientului și igiena sa orală pe termen lung.

Procedura de inserare a implantului dentar se efectuează sub anestezie locală, astfel încât pacientul să nu resimtă durere în timpul intervenției. După dispariția efectului anesteziei, pacienții pot resimți un disconfort moderat, gestionabil cu analgezice prescrise.

Implanturile dentare sunt proiectate pentru a oferi o soluție pe termen lung pentru înlocuirea dinților pierduți și, în multe cazuri, pot dura între 20 de ani și toată viața pacientului. Durabilitatea implanturilor dentare depinde de mai mulți factori, incluzând, dar fără a se limita la, calitatea și densitatea osului maxilar, tehnica chirurgicală utilizată, starea generală de sănătate a pacientului și respectarea riguroasă a măsurilor de igienă orală postoperatorii.