Radiologie și imagistică dentară

Pentru selfie-ul perfect ai nevoie de cele mai bune imagini.

Când pornim la orice drum de îmbunătățirea zambetului tău, este esențial să avem o radiografie clară a danturii tale. De aceea folosim vârful de gama al tehnologiei dentare, permițându-ne să oferim echipei o imagine 3D digitală cât mai clară a ceea ce trebuie făcut, iar dumneavoastră confortul unei lucrări rapide și sigure.

Planul nostru este confortul tău! Vrem să te bucuri de o experiență relaxantă, o echipa primitoare și de facilități la-ndemană.

Realizăm radiografii de înaltă calitate la prețuri accesibile, fotografii digitale și imagini panoramice 3D. În clinica noastră utilizăm vârful de gamă al tehnologiei, având în vedere două lucruri: confortul pacienților noștri și imagini de cea mai bună calitate.

Stomatologia a asistat la progrese uriașe pe toate ramurile sale în ultimele decenii. Progresul tehnologiei în stomatologie a adus instrumente de diagnostic și imagistică mai precise, de la radiografiile intraorale simple la metode avansate de imagistică precum tomografia computerizată, rezonanță magnetică și ultrasunete.

Trecerea de la radiografia analogică la cea digitală nu numai că a simplificat și accelerat procesul de scanare, ci și a facilitat stocarea și manipularea imaginii (luminozitate, contract, decuparea imaginii etc.). Imaginile 3D facilitează examinarea și diagnosticarea precisă a structurilor oro-maxilo-faciale.

Ce reprezintă radiologia dentară digitală?

Imagistica digitală este o tehnică radiografică care utilizează senzori, în loc de tradiționalul film. Imaginile digitale constau în pixeli organizați într-o matrice de rânduri și coloane. Conversia analogică la cea digitală constă în doi pași, eșantionare și cuantificare. Eșantionarea reprezintă o gamă mică de valori de tensiune care sunt grupate împreună ca o singură valoare. Odată eșantionat, fiecărui semnal i se atribuie o valoare. Pentru ca medicul stomatolog să vadă imaginile digitale, computerul trebuie să organizeze pixelii în locațiile lor corecte și să afișeze nuanțe de gri care corespund numărului atribuit. Acest pas este cunoscut sub numele de cuantizare.

În imagistica digitală, aparatul cu raze X încă este utilizat, dar imaginea este convertită din analog în digital. Când fotonii cu raze X lovesc senzorul, imaginea analogică este convertită într-o imagine digitală și apoi transferată în software-ul de imagistică digitală. Tehnologia digitală în stomatologie ajută ca posibilele probleme să fie mai ușor de diagnosticat datorită contrastului ridicat regăsită în imagistica digitală.

Expunerea la radiații în imagistica digitală

Imagistica digitală emite considerabil mai puțină radiație decât filmul radiografic, timpul de expunere fiind redus cu până la 90%. În cazul razelor X, punând siguranța pe primul loc, procedura standard împotriva radiațiilor necesită în continuare ca pacientul sa fie acoperit cu șorț de plumb și guler tiroidian.

Radiografie panoramică (ortopantomografie)

Radiografia panoramică, denumită și ortopantomogramă, este în prezent cea mai utilizată formă de radiografie extraorală. Permite vizualizarea în ansamblu a dentiției și elementelor maxilo-faciale (os mandibular și maxilarul, sinus maxilar, articulații temporo-mandibulare). Radiografia panoramică se recomandă ca formă de evaluare a danturii înainte de începerea unui tratament și se folosește pentru evaluarea eventualelor fracturi osoase mandibulare sau maxilare, leziuni osoase sau dinți neîntrerupți, a structurii parodontale și osoase de susținere precum și în cazuri de natură ortodontică înainte de montarea unui aparat ortodontic precum și înainte de începerea unui tratament cu implant dentar.

Teleradiografie

Teleradiografia este un examen radiologic cu raze X care ajută la depistarea unor afecțiuni care nu pot fi descoperite printr-un simplu examen clinic. Acest tip de radiografie se folosește în evaluarea și planificarea tratamentelor ortodontice precum și în cazul pacienților cu asimetrii faciale. Teleradiografia este asemănătoare radiografiei panoramice, cu diferența că aparatul va capta imaginea la distanță de capul pacientului, într-o poziție fixă, oferind o imagine de ansamblu asupra structurilor osoase ale viscerocraniului și o parte a neurocraniului, utile în specialitățile stomatologice de chirurgie maxilo-facială și ortodonție.

Tomografie computerizată (CT – computer tomograf)

Cu ajutorul tehnologiei CT, tomografia computerizată, se obțin imagini precise tridimensionale ale structurilor dure a cavității bucale (dinți și oase) în vederea analizării și stabilirii unui plan de tratament corect încă de la început.

Tomografia dentară CBCT (cu fascicul conic) reprezintă cea mai recentă inovație în domeniul radiologiei dentare. Spre deosebire de computerul tomograf 2D, CBCT oferă o calitate a imaginii net superioară, în format 3D. Imaginea poate fi manipulată digital, rotită și privită din orice unghi, fără să prezinte distorsiuni sau suprapuneri, permițând medicului stomatolog să efectueze măsurători mult mai precise.

Tomografia dentară computerizată este o investigație esențială premergătoare planului de tratament, pentru ca orice intervenție să fie realizată în deplină siguranță și să ofere rezultate de înaltă calitate.

La Upgrade Dental utilizăm computerul tomograf Planmeca Promax® 3Ds, cu fascicul conic (CBCT), cea mai nouă și performantă tehnologie radiologică.

Beneficiile tomografiei CBCT sunt:

Indicațiile investigației CT:

Tipuri de tomografii computerizate realizate la Upgrade Dental: