Pedodonție

Zâmbetele lor de azi, ne fac ziua de mâine mai frumoasă.

Știm că mersul la dentiști pentru copii poate fi o povară, de aceea echipa noastră este pregătită mereu să îi întâmpine în cabinet cu o atmosfera plăcută și pozitivă, ca ei să-și dorească să se întoarcă de fiecare dată la noi pentru consult.

Planul nostru este confortul tău! Vrem să te bucuri de o experiență relaxantă, o echipa primitoare și de facilități la-ndemană.

Pedodonția este specialitatea dentară care se ocupă cu îngrijirea dinților copiilor. De la controlul periodic recomandat, la igienizare, tratarea cariilor dentare, aplicarea fluorului sau sigilarea dentară și până la instruirea către o alimentație adecvată și corectarea anomaliior incipiente în poziționarea dinților cu indicație către medicul ortodont, medicului pedodont ii revine o atribuție foarte importantă – aceea de a asigura copiilor o creștere sănătoasă și corectă a danturii.

Medicii noștri pedodonți sunt dedicați în a-i face pe cei mici să se simtă confortabili în cabinetul stomatologic. Experiența pozitivă îi va face pe cei mici să revină încrezători pentru ca dinții lor să fie îngrijiți corespunzător.

Momentul ideal pentru prima vizită la medicul pedodont este după aproximativ șase luni de la erupția primului dinte. Încă de la o vârstă fragedă pot apărea probleme dentare, de aceea controlul periodic este esențial pentru prevenirea și corectarea acestora.

Ce reprezintă pedodonția?

Pedodonția este ramura stomatologiei dedicată sănătății orale a copiilor, de la apariția primului dinte și până în adolescență. Pedodontul este medicul care are experiența și calificarea necesară pentru îngrijirea cavității orale a copiilor pe parcursul diferitelor etape ale copilăriei.

La sugari, primul dinte își face apariția în jurul vârstei de 6 luni, iar începând cu vârsta de 6-7 ani dinții de lapte încep să fie înlocuiți cu cei permanenți. Fără îngrijirea dentară adecvată, copiii se pot confrunta cu probleme care provoacă atât disconfort prin durere asociată dar și complicații care pot avea urmări pentru tot restul vieții.

Tratamente dentare pentru copiii

Profilaxie

Profilaxia dentară cuprinde monitorizarea constantă prin vizite periodice a dezvoltării danturii celor mici. Medicul pedodont va ține cont de istoricul medical al copilului si starea generală de sănătate astfel încât să poată examina orice factori ar putea afecta sănătatea dentară a acestuia. Curățarea temeinică a dinților copilului este necesară periodic pentru a asigura o igienă orală corespunzătoare și pentru a elimina riscul de dezvoltare a cariilor dentare și bolilor gingivale. Fluorizarea este de asemenea recomandată pentru protejarea și întărirea dinților temporari. Vizitele periodice profilactice sunt indicate o dată la 6 luni, iar în cazurile în care copilul este predispus la diferite probleme dentare, vizitele pot fi necesare mai frecvent.

Fluorizare

Cariile dentare se formează atunci când există o slăbire a compoziției minerale a smalțului dinților. Fluorul favorizează remineralizarea zonelor decalcificate, ajutând la prevenirea cariilor. Medicul pedodont care monitorizează dezvoltarea danturii copilului va putea indica cantitatea necesară de fluor. Raportul cantității de fluor este atent analizată, excesul putând duce la deterioarea dinților în curs de dezvoltare, în timp ce deficitul de fluor lasă dinții susceptibili la cariile dentare.

Tratamentul cariilor dentare

Caria dentară este o boală progresivă care începe adesea la copiii foarte mici. Bacteriile care trăiesc în mod normal în cavitatea bucală reacționează cu zaharurile din alimente și băuturi creând acid care erodează încet încet smalțul dinților și poate deteriora țesutul gingival. Cariile dentare netratate pot duce la leziuni ireversibile ale nervilor și la necesitatea de extracție timpurie a dintelui afectat. Menținerea igienei orale prin periaj efectuat corect, folosirea aței dentare, fluorizarea și o dietă echilibrată sunt cheia unui zâmbet sănătos.

Îngrijire ortodontică timpurie

Nu este niciodată prea devreme să acorzi atenție dezvoltării orale a copilului. Prin vizitele periodice la medicul pedodont, acesta poate identifica din timp probleme de malocluzie și poate interveni activ, pe măsură ce dinții se dezvoltă. Tratamentul ortodontic interceptiv poate preveni tratamente complicate, verificând progresul dezvoltării mușchilor și a maxilarului celui mic.

Extracții dentare

Extracțiile se realizează doar în cazuri de ultimă instanță. Dacă un molar este îndepărtat prematur, va fi plasat un dinte artificial pentru a-i înlocui spațiul rămas gol. Unele extracții pot fi necesare din motive ortodontice pentru a facilita alinierea dinților sau în cazul cariilor care au afectat profund dintele și țesuturile moi.

Tratamente endodontice

Tratamentul pulpei dentare poate fi necesară din două motive, fie ca urmare a cariilor dentare profunde, fie ca rezultat al unui traumatism dentar. Neprezentarea la timp pentru aplicarea tratamentului necesar poate duce la durere, infectare, umflarea zonei și chiar la pierderea dintelui. Multe carii dentare netratate ajung să se extindă până la nerv, provocând dureri și disconfort. Scopul tratamentului endodontic la copii este de a prelungi durata de viață a dintelui de lapte afectat, evitând pe cât posibil extracția acestuia, până la erupția dintelui permanent.

Sigilare dentară

Sigilarea dentară se realizează prin aplicarea unui strat subțire dintr-un material plastic pe suprafața dinților și este extrem de eficientă în prevenirea cariilor dentare. Denivelările naturale a coroanei dentare, suprafețele folosite pentru a mesteca, pot aduna adesea placa bacteriană, acestea fiind cele mai sensibile la copii și adolescenți. În medie, sigilarea dentara poate avea o durată de viață între 5 și 10 ani cu o întreținere adecvată. La fiecare control stomatologic, medicul pedodont va verifica starea sigilării dentare și va recomanda evitarea unor alimente care pot compromite protejarea dinților.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale stomatologiei pediatrice este psihologia copilului. Medicii pedodonți sunt instruiți pentru a crea o atmosferă prietenoasă, distractivă și relaxantă pentru cei mici, evitând întotdeauna cuvinte care pot crea disconfort, precum ac, injecție etc. În cele mai multe cazuri, fobiile încep din copilărie și continuă adesea până la maturitate, prin urmare este de o importanță majoră ca cei mici să aibă experiențe pozitive și să își găsească medicul potrivit cât mai devreme posibil.