Protetică dentară

Salvează și ce nu poate fi salvat.

Chiar dacă înseamnă să îți înlocuim dinții cu o dantură artificială. Dar datorită noilor tehnologii și echipei noastre de specialiști, vom face că zâmbetul tău să fie din nou estetic și sănătos.

Planul nostru este confortul tău! Vrem să te bucuri de o experiență relaxantă, o echipa primitoare și de facilități la-ndemană.

Protetica dentară este ramura stomatologiei care se ocupă cu restabilirea danturii prin înlocuitori artificiali a dinților naturali și a gingiilor acolo unde este cazul. Tratamentele protetice vizează cavitatea orală atât din punct de vedere funcțional cât și estetic.

Protetica dentară vizează înlocuirea dinților lipsă prin proteze dentare fixe sau mobile ce au ca scop restabilirea sănătății orale și îmbunătățirea aspectului zâmbetului.

Lucrările protetice cuprind protezele totale sau parțiale mobile sau pe implanturi, punți dentare, încrustații (inlay-onlay), coroane dentare pe dinți naturali sau pe implanturi realizate din materiale biocompatibile.

Ce reprezintă protetica dentară?

Dacă te confrunți cu dinți lipsă, deteriorați sau cu alte probleme ale aparatului dentomaxilar, aceste disfuncții îți pot afecta sănătatea și bunăstarea. Dincolo de durerea și disconfortul asociat, există și efecte negative sociale, emoționale și psihologice. Pentru a remedia aceste tipuri de probleme, medicul stomatolog poate recomanda o lucrare protetică potrivită nevoilor pacientului.

Protetica dentară are ca scop principal reconstrucția oro-dento-facială, adică restabilirea funcției fonetice, a masticației și protejarea maxilo-facială de efectele bruxismului (scrâșnitul dinților).

La Upgrade Dental lucrările protetice acoperă orice situație clinică, fiind realizate în laboratorul de tehnică dentară dotat cu echipamente performante, din materialele de înaltă calitate și utilizând tehnici actuale.

Lucrări protetice fixe

Punte dentară pe implanturi – puntea dentară înlocuiește doi sau mai mulți dinți lipsă. Atunci când lucrarea protetică este realizată pe implanturi, este permanentă și fixă, iar implanturile dentare funcționează ca o rădăcină naturală a dinților și previn pierderea osoasă. Dacă lipsesc toți dinții de pe arcadă, sunt necesare cel puțin șase implanturi pentru a putea susține puntea.

Punte dentară fixată pe dinți naturali – puntea dentară este fixată pe dinții naturali, șlefuiți în prealabil. În cazul acestui timp de lucrare protetică, există probabilitatea ca o carie dentară să compromită viabilitatea punții dentare, iar mobilitatea fiziologică a dinților naturali poate avea ca și consecință mobilitatea lucrării protetice.

Coroană dentară pe implanturi – coroana dentară este parte integrantă a tratamentului cu implant dentar. Are ca scop restaurarea funcțională și estetică a unui dinte pierdut.

Coroană dentară fixată pe dinți naturali – coroana dentară acoperă partea coronară a dintelui (partea vizibilă a unui dinte) atunci când dintele natural a fost profund afectat de o carie, a suferit o fractură sau un traumatism.

Încrustații (inlay-onlay) – acoperă doar o parte a coroanei dintelui și sunt recomandate în general atunci când un dinte este parțial afectat de caria dentară iar obturația dentară (plomba) nu este potrivită pentru astfel de situații.

Lucrări protetice mobile

Proteză dentară totală – este recomandată pentru pacienții edentați (care și-au pierdut toți dinții), realizată pentru una sau ambele arcade superioară și inferioară. Proteza totală mobilă trebuie îndepărtată zilnic pentru realizarea igienizării cavității bucale.

Proteză dentară parțială – proteza dentară parțială restaurează unul sau mai mulți dinți și poate fi îndepărtată din cavitatea bucală. Este alcătuită din dinți artificiali ce au la baza un material acrilic de culoarea gingiei. Proteza este susținută de o structură metalică care asigură stabilitate și crește rezistența protezei.

Gutiere de contenție – gutiera de contenție este o lucrare rigidă și transparentă care se mulează perfect pe dantura pacientului. Este folosită în urma unui tratament ortodontic atunci când dinții au tendința de a reveni în poziția inițială, fiind necesară o perioadă de timp pentru fixarea danturii în noua poziție.

Gutiere pentru bruxism – scrâșnitul involuntar al dinților poate cauza probleme danturii precum tocire și fisuri ale smalțului. Acest obicei poate duce la sensibilitate dentară, dureri de cap, dureri în timpul masticației sau la nivelul gâtului. Gutiera pentru bruxism este o lucrare dintr-un material plastic cu duritate, flexibilitate și grosime variabile care are rolul de a împiedica dinții celor două arcade să mai intre în contact direct. Poate fi transparentă sau colorată și protejează dantura de eventuale traume, eleminând tensiunile dentare.