Durerea dentară poate fi copleșitoare, mai ales când aveți de-a face cu o măsea afectată sau o măsea de minte care nu își mai găsește locul în cavitatea bucală. În astfel de situații extracția dentară devine nu doar o opțiune, ci o necesitate. Fie că e vorba de o măsea care a cedat complet în fața unei carii, fie de o extracție măsea de minte cu probleme, este esențial să știți la ce să vă așteptați. De asemenea, atunci când începeți un tratament pentru extracția măselei, este important să știți care este prețul, astfel încât să vă planificați bugetul.

Ce este extracția dentară (extracție măsea)?
Extracția dentară este procedura prin care un dinte sau o măsea este îndepărtată complet din cavitatea orală. Extracția unei măsele poate fi o procedură simplă, atunci când dintele este complet erupt și accesibil. Pe de altă parte, extracția unei măsele poate fi o procedură complexă, care implică incizii în gingie și eventual îndepărtarea osului. În acest caz, vorbim de alveolotomie. Deși poate suna ca un procedeu înfricoșător, extracția dentară este o intervenție simplă, realizată sub anestezie locală. În clinica modernă Upgrade Dental, se utilizează tehnologie avansată pentru a asigura o experiență confortabilă și o recuperare rapidă.
Când este nevoie de extracție dentară
Știați că? În prezent, aproximativ 65% din populația Globului cu vârsta de peste 65 de ani nu mai are dantura completă.
Decizia de a scoate un dinte se ia doar atunci când nu mai există alternative conservatoare, iar prezența sa în cavitatea orală devine periculoasă sau dureroasă. Cele mai frecvente motive pentru care este nevoie de extracție dentară sunt următoarele:
- – Cariile sunt profunde și nu mai pot fi tratate prin obturație sau tratament de canal;
- – Parodontoza este într-o stare avansată și a distrus suportul osos al dintelui;
- – Aveți fracturi dentare subgingivale, imposibil de restaurat;
- – Dinții temporari, de lapte, nu au căzut la timp;
- – Măselele de minte sunt incluse sau cresc în poziții anormale;
- – Este necesară crearea unui spațiu pentru tratamente ortodontice.
În cazul unei extracții de măsea de minte, se recomandă intervenția chiar și cu scop preventiv. Această abordare are loc atunci când medicul observă riscul de impact asupra celorlalți dinți sau asupra sănătății gingivale.

Tipuri de extracție dentară
Știați că? Apariţia cariilor dentare este a doua cea mai comună afecţiune, după răceală.
Din cauza cariilor, dinții sunt afectați și poți avea nevoie de extracție dentară. Nu toate extracțiile dentare sunt la fel. În funcție de poziția dintelui în cavitatea bucală, numărul de rădăcini, starea generală a dintelui și dacă acesta este sau nu vizibil în cavitatea bucală, extracțiile se pot clasifica în mai multe categorii. Fiecare tip de extracție dentară implică o abordare diferită, un timp de intervenție distinct și uneori și o perioadă de recuperare specifică.
Te confrunți cu probleme dentare? Programează-te pentru o evaluare completă.
Extracție dentară monoradiculară
Acest tip de extracție este cea mai simplă și cea mai frecventă. Este aplicabilă în cazul dinților cu o singură rădăcină, în general pentru incisivi și canini. Extracția dentară monoradiculară este recomandată atunci când dintele este afectat de o carie profundă sau dintele este fracturat, dar este complet vizibil și accesibil. Acest tip de extracție este recomandat și atunci când dintele nu mai poate fi tratat prin proceduri conservatoare, cum ar fi obturația sau tratamentul ortodontic.
Această procedură se efectuează sub anestezie locală. Medicul folosește un elevator pentru a mobiliza dintele, apoi îl extrage cu ajutorul unui forceps. Procedura este minim invazivă și durează în jur de 10-15 minute, fără a necesita incizii sau suturi.
Avantajul acestei metode de extracție dentară este rapiditatea și disconfortul redus. Majoritatea pacienților revin la activitățile obișnuite a doua zi, dacă respectă indicațiile medicului de îngrijire post-extracție.
Extracție dentară pluriradiculară
Acest tip de extracție vizează dinții cu două sau mai multe rădăcini. De obicei, dinții care au nevoie de o extracție dentară pluriradiculară sunt premolarii și molarii. Complexitatea crește din cauza poziționării și orientării diferite a rădăcinilor. Această intervenție este recomandată atunci când molarii sunt profund afectați de carii, infecții sau au suferit fracturi subgingivale. De asemenea, medicul o poate recomanda atunci când tratamentele conservatoare nu au fost eficiente.
Acest tip de extracție se realizează sub anestezie. Medicul poate considera oportun să secționeze dintele în mai multe fragmente pentru o extracție mai ușoară, dar fără să afecteze osul înconjurător. În anumite cazuri, medicul poate realiza o mică incizie pentru a avea acces mai bun la rădăcină. Atunci când ați avut o extracție dentară pluriradiculară, recuperarea este mai lentă, mai ales dacă au fost necesare suturi. Disconfortul provocat de acest tip de extracție este moderat, iar administrarea de antiinflamatoare este de regulă suficientă.

Extracție măsea de minte
Măseaua de minte este ultima care erupe pe arcadă. Acest lucru se întâmplă de obicei între 17 și 25 de ani. De cele mai multe ori, din cauza spațiului limitat sau a poziției anormale, măseaua de minte nu poate erupe corect, rămânând blocată în os sau gingie.
Extracția măselei de minte este recomandată dacă provoacă durere, inflamație sau infecție recurentă. De asemenea, medicul recomandă extracția atunci când măseaua de minte afectează dinții vecini sau ocluzia dentară. În unele cazuri, extracția poate fi recomandată preventiv, dacă măselele de minte sunt incluse și pot cauza complicații în viitor.
Tipurile de extracție de măsea de minte sunt:
- – eruptă – această extracție este similară cu cea a unui molar normal;
- – semi-inclusă – necesită incizie gingivală și uneori secționarea măselei;
- – inclusă – măseaua este complet acoperită de os și gingie și necesită alveolotomie.
După acest tip de extracție, recuperarea poate dura între 7 și 14 zile. Apariția unei umflături după extracție și a unei sângerări ușoare sunt normale. În funcție de complexitate, medicul poate recomanda administrarea de antibiotic, analgezice și o igienă riguroasă.
Extracție dentară cu alveolotomie
Acest tip de extracție este o intervenție chirurgicală complexă. Medicul o utilizează atunci când dintele este inaccesibil prin metode clasice. De exemplu, puteți avea nevoie de extracție dentară cu alveolotomie în cazul dinților incluși, fracturați sub nivelul osului sau cu rădăcini fuzionate.
Această procedură este recomandată atunci când măselele de minte sunt complet incluse, există dinți fracturați sub gingie sau când rădăcinile sunt extrem de curbate ori s-au rupt în timpul extracției.
Pentru a realiza această extracție, medicul execută o incizie în gingie. Acesta va folosi o freză specială pentru a îndepărta o porțiune de os și va extrage astfel dintele sau fragmentele rămase. La final, medicul va aplica suturi. Recuperarea este mai lentă și implică o atenție sporită, conform indicațiilor medicului. Este posibil să apară edemul și durere timp de câteva zile. După extracție, medicul poate recomanda administrarea de antibiotice, apă cu sare și ceai de mușețel.
Programează-te la Upgrade Dental pentru a afla ce tip de extracție ai nevoie!
Cât costă extracția dentară
Prețul unei extracții variază în funcție de tipul intervenției și gradul de dificultate. La Upgrade Dental, fiecare extracție începe cu o consultație în cadrul căreia evaluăm cu atenție situația existentă și decidem procedurile pe care le vom urma. Tarifele pe care le aplicăm pentru extracția dentară depind de toți acești factori.
Te așteptăm la Upgrade Dental pentru a stabili planul tău personalizat pentru extracție dentară!
Extracție măsea de minte - Preț
Cum decurge procedura de extracție?
Procedura de extracție debutează cu o consultație și investigații imagistice. Medicul evaluează dintele cu ajutorul unei radiografii sau a unui CT dentar. În funcție de rezultatele obținute, medicul decide dacă este nevoie de o extracție simplă sau complexă.
Înainte de a începe procedura propriu-zisă, medicul va efectua anestezie locală. Zona este amorțită complet, astfel încât pacientul nu simte durere, ci doar presiune. Cu ajutorul unui elevator sau a forcepsului, medicul mobilizează și extrage dintele. În cazuri complicate, acesta poate decide secționarea dintelui. După extracție, medicul curăță locul și aplică o compresă. În anumite situații acesta poate realiza sutura gingiei.
După ce procedura de extracție a fost efectuată, pacientul va primi instrucțiuni clare pentru recuperare, inclusiv în legătură cu antibioticul. De asemenea, medicul va menționa ce tip de alimente sunt permise și când va fi nevoie ca pacientul să revină la control.
Complicații posibile după extracția dentară
Procedura de extracție debutează cu o consultație și investigații imagistice. Medicul evaluează dintele cu ajutorul unei radiografii sau a unui CT dentar. În funcție de rezultatele obținute, medicul decide dacă este nevoie de o extracție simplă sau complexă.
Înainte de a începe procedura propriu-zisă, medicul va efectua anestezie locală. Zona este amorțită complet, astfel încât pacientul nu simte durere, ci doar presiune. Cu ajutorul unui elevator sau a forcepsului, medicul mobilizează și extrage dintele. În cazuri complicate, acesta poate decide secționarea dintelui. După extracție, medicul curăță locul și aplică o compresă. În anumite situații acesta poate realiza sutura gingiei.
După ce procedura de extracție a fost efectuată, pacientul va primi instrucțiuni clare pentru recuperare, inclusiv în legătură cu antibioticul. De asemenea, medicul va menționa ce tip de alimente sunt permise și când va fi nevoie ca pacientul să revină la control.
Recuperarea după extracție: sfaturi utile
Recuperarea după extracție poate dura între 3 și 14 zile. Îngrijirea corectă a zonei este esențială pentru prevenirea infecțiilor și accelerarea vindecării. Câteva sfaturi utile pe care le puteți urma sunt următoarele:
- – nu scuipați și nu clătiți gura în primele 24 de ore;
- – evitați fumatul și alcoolul;
- – nu consumați alimente fierbinți, dure sau crocante;
- – aplicați gheață pe obraz timp de 10-15 minute la fiecare oră.
Beneficiile folosirii apei cu sare și ale ceaiului de mușețel
Îngrijirea corectă a zonei afectate după o extracție dentară este esențială pentru o vindecare rapidă și fără complicații. Deși pare o soluție simplă, apa cu sare și ceaiul de mușețel sunt două remedii naturale foarte eficiente.
Pentru a pregăti apa cu sare este necesar să amesteci o linguriță de sare într-o cană cu 200-250 ml de apă călduță. Apoi, folosește această soluție pentru a clăti ușor, fără presiune, de 3-4 ori pe zi, timp de 30 de secunde, mai ales după masă. Această clătire începe la 24 de ore de la extracție pentru a nu destabiliza cheagul de sânge format în alveolă. Rolul apei cu sare este de a preveni infecțiile, reduce inflamația, accelera vindecarea și de a conferi o senzație de prospețime și confort.
Ceaiul de mușețel este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare, antibacteriene și calmante. După extracția dentară, infuzia cu mușețel poate fi folosită pentru clătiri blânde ale gurii, la 24 de ore de la extracție. Clătești ușor zona afectată, fără a forța presiunea lichidului în gură. De asemenea, poți folosi comprese externe înmuiate în ceai de mușețel după extracție măsea și le poți aplica pe obrazul de deasupra zonei extrase. Ceaiul de mușețel ajută la reducerea edemului și oferă relaxare, având proprietăți ușor antiseptice care combat inflamația gingivală și ameliorează disconfortul.
Contraindicații după extracția dentară
- – Opriți fumatul timp de 72 de ore de la extracție;
- – Evitați consumul de alcool;
- – Evitați efortul fizic intens;
- – Nu consumați cafea în primele 48 de ore;
- – Nu spălați agresiv gura și nu folosiți apă de gură cu alcool;
- – Evitați consumul de alimente lipicioase sau dure;
- – Folosiți paiul pentru a bea lichide.
Întrebări frecvente despre extracția dentară
Atunci când se pregătesc de o extracție dentară, pacienții au diverse întrebări despre procedură și durata acesteia. Iată care sunt cele mai frecvente întrebări pe care pacienții le au despre extracția dentară:
Cât durează o extracție de măsea?
O extracție de măsea durează de obicei între 20 și 60 de minute, în funcție de complexitate. Extracțiile simple sunt rapide, cele complicate, inclusiv extracția măselei de minte, pot dura mai mult.
Ce pot mânca după extracția dentară?
După extracția dentară este esențial să respecți recomandările medicului. În prima zi sunt recomandate piureurile, supa călduță și iaurtul. Din a doua zi poți introduce treptat alimente moi. Este indicat să eviți tot ce este fierbinte, crocant sau condimentat.
Cât timp trebuie să evit cafeaua după extracție?
Ideal, în primele 48 de ore după extracție, este recomandat să eviți cafeaua. Cafeaua fierbinte poate dizolva cheagul de sânge format în alveolă, crescând riscul de apariție a alveolitei.
Este normal să fie umflătură după extracție?
Da, apariția umflăturilor după extracție este normală, mai ales în cazul extracțiilor complexe. După extracție este recomandat să aplicați gheață și să vă odihniți. Dacă umflătura persistă mai mult de 3 zile, este recomandat să contactați medicul.
Extracțiile dentare se fac cu anestezie?
Întotdeauna. Cu ajutorul anesteziei locale, durerea este eliminată. De asemenea, în cazul pacienților anxioși, medicul poate opta pentru sedare ușoară.
Cum ameliorăm durerea după extracție?
După extracție, medicul va recomanda antiinflamatoare pentru a ameliora durerea, precum și aplicarea gheții pentru a reduce umflătura. Durerea după extracție este de obicei moderată și dispare în 2-3 zile de la aceasta.
Respectarea întocmai a recomandărilor este esențială pentru o vindecare rapidă.