Fațete dentare
Tipuri, Preț și Avantaje

Problemele estetice dentare ce nu influențează în mod direct funcționalitatea danturii, dar care au un impact negativ asupra bunăstării unei persoane, pot beneficia de tratamente stomatologice specifice, fațetele dentare fiind unul dintre cele mai comune și mai frecvent utilizate.

Decolorarea dinților, petele, spațiile dintre dinți sau micile defecte ale smalțului pot fi corectate cu succes cu ajutorul fațetelor dentare, într-un timp relativ scurt, fără complicații sau dureri.

fatete dentare upgrade dental

Ce sunt fațetele dentare

Fațetele dentare sunt piese protetice subțiri fabricate din zirconiu, materiale ceramice sau din material compozit, folosite în tratamentele de estetica dentară pentru îmbunătățirea aspectului danturii. Acestea sunt aplicate pe partea frontală a dinților pentru a corecta o varietate de imperfecțiuni, de la decolorarea sau petele dentare până la formă inegală sau dimensiuni inestetice ale dinților.

fatete dentare upgrade dental

Când ai nevoie de fațetele dentare?

Fațetarea dentară este mai degrabă o alegere personală decât una bazată pe indicațiile medicului stomatolog. Astfel, singurul lucru pe care trebuie să îl știi cu privire la necesitatea purtării unor fațete dentare este că, la fel cu orice alt tratament estetic, acestea nu sunt necesare din punct de vedere medical, iar decizia de a opta pentru ele este mai mult legată de preferințele personale și de obiectivele estetice ale fiecăruia.

Cui se recomandă fațetele dentare

În general, fațetele dentare sunt recomandate persoanelor cu următoarele probleme estetice dentare:

 • – decolorarea persistentă a dinților care nu poate fi corectată prin alte tratamente;
 • – spații între dinți (diasteme);
 • – dinți ciobiți sau fisurați;
 • – forma inegală sau dimensiunile inestetice ale dinților.

Fațetele dentare nu îți sunt recomandate dacă ai dinții foarte strâmbi (această situație poate necesita tratament ortodontic) sau dacă ai dinți lipsă (se impune un tratament restaurativ). De asemenea, fațetele dentare nu sunt recomandate în cazul în care ai dinți compromiși structural. În aceste situații, este necesar să tratezi mai întâi problemele existente, înainte de a opta pentru fațete dentare, pentru a asigura un rezultat durabil și sănătos.

Tipuri de fațete dentare

În tratamentele de estetică dentară sunt folosite mai multe tipuri de fațete dentare, fiecare cu avantaje și dezavantaje specifice. Alegerea tipului de fațetă folosită se face în funcție de indicațiile medicului stomatolog.

Fațetele dentare ceramice Emax

Emax (Ivoclar IPS e. max) este un tip de ceramică de înaltă calitate folosită în industria stomatologică pentru a fabrica diverse tipuri de restaurări dentare. Fațetele dentare fabricate din ceramică Emax sunt apreciate pentru durabilitatea lor și pentru capacitatea de a oferi rezultate estetice deosebite, datorită translucidității similare smalțului dentar natural.

Fațetele dentare din zirconiu

Oxidul de zirconiu, un compus ceramic format din zirconiu și oxigen, este utilizat în mod obișnuit în producția de coroane dentare, punți și alte lucrări stomatologice, datorită rezistenței sale ridicate și aspectului estetic natural. Fațetele dentare din oxid de zirconiu sunt mai puțin folosite pentru acoperirea dinților frontali, fiind mai degrabă preferate pentru aceia mai puțin vizibili.

Fațetele dentare din compozit

Fațetele dentare din compozit sunt o opțiune mai rapidă și mai economică, fiind realizate în cabinetul stomatologic în câteva ore și folosite în general ca fațete dentare provizorii. Deși au un aspect plăcut și aduc beneficii imediate evidente, plasarea unor fațete de compozit este nerecomandată dacă vă doriți o soluție pe termen lung (3-5 ani). În general, o fațetă din compozit are o rezistență redusă și se poate degrada în timp

Fațete dentare Ceramice Vs Zirconiu Vs Compozit

Fațetele dentare ceramice împreună cu cele din zirconiu sunt recunoscute pentru rezistența lor remarcabilă. În schimb, fațetele dentare din compozit ies în evidență în special prin costurile mai reduse și prin ușurința cu care sunt concepute și aplicate (de obicei într-o singură ședință la stomatolog). Cu toate acestea, fațetele dentare din compozit sunt utilizate mai rar ca soluții definitive, fiind preferate mai ales cu rol temporar sau demonstrativ. În schimb, fațetele ceramice și din zirconiu pot fi folosite ca soluții definitive.

Fațete dentare - Avantaje & Dezavantaje

Fațetele dentare contribuie la îmbunătățirea aspectului estetic al dinților, prin corectarea unor imperfecțiuni minore, fiind o opțiune pentru toate persoanele care își doresc un zâmbet mai plăcut.

Avantajele fațetelor dentare

Fațetele dentare pot fi folosite pentru a îmbunătăți aspectul estetic al danturii, dacă aveți o formă inegală a dinților, sunt decolorați sau pentru orice alte probleme minore de formă sau dimensiune a acestora, cu condiția să nu aveți nevoie de un tratament ortodontic sau restaurativ. Alte avantaje oferite:

 • – durabilitate ridicată;
 • – confort sporit (odată ce sunt aplicate și integrate, fațetele dentare se simt confortabil în gură și nu necesită ajustări frecvente);
 • – ușurința cu care sunt plasate (procesul de aplicare a fațetelor dentare poate fi relativ rapid, fiind necesare doar una sau două ședințe la stomatolog)

Dezavantajele fațetelor dentare

La fel ca în cazul altor proceduri medicale, fațetarea dentară poate implica și anumite dezavantaje. În general, costurile ridicate, sensibilitatea temporară resimțită după intervenție și faptul că fațetarea necesită pregătirea dinților naturali prin șlefuire, lucru care îndepărtează smalțul de pe dinți, reprezintă dezavantajele procedurii.

Cât costă fațetele dentare - Preț:

Costul fațetelor dentare poate varia în funcție de materialele utilizate și de numărul de fațete necesare. În general, prețul unei fațete dentare poate fi situat în intervalul 300-600 euro. Pentru a obține o estimare exactă a costurilor în funcție propria situație, vă recomandăm să luați legătura cu noi.

Fațetare compozit / dinte 330 RON
Fațetă E-MAX (stratificată) 1,800 RON

Cum decurge tratamentul cu fațete dentare

Tratamentul începe prin evaluarea stării danturii, pentru confirmarea necesității aplicării fațetelor dentare și pentru confirmarea eligibilității pacientului. Ulterior, pașii includ:

 • – consultatia initiala si planificarea tratamentului;
 • – scanare 3D;
 • – prepararea (pregatirea) dinților;
 • – confecționarea fațetelor provizorii și aplicarea lor;
 • – cimentarea lucrării finale.

Consultația inițială

Consultația reprezintă prima etapă a tratamentului de fațetare dentară, fiind momentul în care comunicați medicului care sunt așteptările și obiectivele pe care le aveți si care sunt motivele pentru care vă doriți fațete.

În cadrul consultației, medicul stomatolog va evalua starea generală a danturii, pentru a determina dacă fațetele dentare sunt o opțiune adecvată. De asemenea, tot în cadrul primei consultații vor fi discutate aspecte legate de costuri, beneficii și riscuri ale procedurii.

Scanarea 3D

După consultul inițial, se va efectua o scanare 3D (practic o amprentare digitala) preoperatorie a danturii, pentru a obține o reproducere precisă a formei și a dimensiunilor dinților. 

Scanarea 3D obținută va servi ca model pentru fabricarea fațetelor dentare si va fi trimisa catre laborator care va confectiona wax-upul digidal. Aceasta va asigura o potrivire precisă și o distribuție corectă a forțelor de mușcare. Scanarea digitala se poate realiza in aceiasi sedinta cu consultatia initiala.

Prepararea (pregatirea) dinților

Înainte de a realiza fațetele dentare definitive, medicul stomatolog poate efectua o simulare a aspectului final prin așezarea provizorie a fațetelor temporare realizate in cabinet pe baza wax-apurilor. Acestea sunt aplicate pe dintii slefuiti vestibular.

Aceasta etapa vă va permite să vedeți și să simțiți fațetele dentare, pentru a putea oferi medicului un feedback cu privire la aspectul și confortul lor.

Cimentarea lucrării finale

Cimentarea fațetelor dentare definitive reprezintă etapa finală a tratamentului de fațetare și presupune fixarea fațetelor pe suprafața dinților cu un adeziv special, pentru a asigura o fixare solidă și durabilă a fațetelor.

Cât durează aplicarea fațetelor dentare

Procesul propriu-zis de aplicare a fațetelor pe suprafața dinților necesită aproximativ 1-3 ore, în funcție de numărul acestora. În schimb, întreg tratamentul de fațetare a dinților se desfășoară în general pe parcursul a două sau trei ședințe,  fiind necesar un timp de așteptare de aproximativ  maxim 2 săptămâni, până la fabricarea fațetelor.

fatete dentare upgrade dental

Fațetele dentare cu preparație sau fără preparație

Fațetele dentare cu preparație implică pregătirea dinților naturali prin șlefuirea lor. Procedura implică îndepărtarea unei cantități mici de smalț din suprafața dinților pentru a asigura o potrivire precisă și o fixare solidă a fațetelor. Pe de altă parte, fațetele dentare fără preparație implică aplicarea fațetelor direct pe suprafața dinților naturali, fără a fi necesară șlefuirea lor.

Când sunt indicate fațetele dentare PREP (cu șlefuire)?

Majoritatea fațetelor folosite în tratamentele de fațetare sunt aplicate pe dinți după șlefuirea în prealabil a acestora. Șlefuirea smalțului dentar este necesară pentru a crea spațiul necesar pentru aplicarea fațetelor și pentru a asigura o fixare solidă și durabilă, astfel încât să nu existe riscul de desprindere a fațetei dentare.

Când sunt indicate fațetele dentare NO PREP (fără preparație / șlefuire)?

Deși fațetele dentare NO PREP (fațete fără șlefuire) sunt mai puțin invazive, deoarece nu implică pierderea de substanță dentară, fațetarea dinților fără preparație poate fi în cazuri rare recomandată, fiind o opțiune doar pentru pacienții cu o dantură aproape perfectă.

Cât rezistă fațetele dentare

Durata de viață a fațetelor dentare poate fi influențată de o serie de factori, inclusiv de materialul utilizat, igiena bucală, obiceiurile alimentare și de viață ale pacientului, precum și de calitatea procedurii de aplicare. Fațetele dentare din ceramică și zirconiu sunt cunoscute pentru durabilitatea lor și pot rezista
între 10 și 15 ani sau chiar mai mult, dacă sunt îngrijite în mod adecvat. În schimb, fațetele din compozit sunt mai puțin durabile și pot necesita înlocuire la intervale mai scurte, în jur de 3-5 ani.

Modalități de întreținere a fațetelor dentare

Pentru a crește durata de viață a fațetelor dentare și totodată pentru a reduce probabilitatea de apariție a afecțiunilor orale, este obligatorie menținerea unei bune igiene bucale atât înainte, cât și după aplicarea fațetelor. În general, nu există modificări semnificative în ceea ce privește modul de periere, fiind în continuare necesar periajul dinților de două ori pe zi, folosind o pastă de dinți non abrazivă și o periuță cu peri moi sau medii.

Se recomanda si igienizarea profesionala (detartraj, periaj si airflow) o data la 6 luni, realizata in cabinet de catre igienist sau medicul stomatolog. Acest lucru va aduce in plus prelungirea duratei de viata a acestora.

Dupa cimentare, medicul ia o noua amprenta pentru realizarea unei gutiere de protectie pe timpul noptii.

Întrebări frecvente privind fațetele dentare

În funcție de materialul din care sunt concepute, fațetele dentare utilizate preponderent în practica stomatologică se clasifică în:

– fațete ceramice (din straturi de ceramică, ceramică subțire sau din ceramică presată);

– fațete de compozit (din materiale compozite);

– fațete zirconiu.

Decizia de a opta pentru fațete dentare este una personală și ar trebui luată în urma unei discuții cu medicul stomatolog. Fațetele dentare pot fi o variantă pentru tine dacă îți dorești îmbunătățirea aspectului danturii, în cazul în care dinții sunt decolorați, fisurați sau afectați de alte probleme estetice.

Comparativ cu alte tratamente stomatologice, fațetarea dentară nu impune efectuarea unor controale în mod specific pentru verificarea fațetelor. În schimb, exact ca înainte de plasarea fațetelor, este recomandat să mergi la stomatolog pentru controale  si igienizari profesionale regulate, o dată la șase luni. În cadrul controalelor periodice, medicul stomatolog poate verifica inclusiv starea fațetelor dentare.
În procesul de aplicare a fațetelor, o cantitate mică de smalț este îndepărtată de pe dinții naturali pentru a face loc fațetelor. Acest lucru poate afecta ușor structura și sensibilitatea danturii. Cu toate acestea, dacă fațetele sunt aplicate corect și într-un mod non-invaziv, impactul asupra danturii este minim.
Fațetele dentare nu cauzează retragerea gingiilor, dacă sunt aplicate corect și dacă marginile lor sunt bine integrate în țesuturile gingivale. Într-un număr limitat de cazuri, fațetele dentare pot provoca iritații ale gingiilor, dacă nu sunt plasate corect sau dacă nu sunt întreținute corespunzător.

În mod obișnuit, fațetele dentare sunt fixate ferm pe dinți cu ajutorul unui adeziv special și sunt conturate pentru a se potrivi perfect cu dinții. Din acest motiv, sub o fațetă dentară nu ar trebui să pătrundă resturi alimentare, cu condiția aplicării sale în mod adecvat de către medicul stomatolog și a păstrării unei igiene bucale adecvate. Dacă observi că mâncarea se acumulează sub fațete, este recomandat să consulți medicul stomatolog pentru ajustări ale acestora.

În general, nu există restricții alimentare majore pentru persoanele care poartă fațete dentare. Cu toate acestea, este recomandat să eviți alimentele și băuturile care pot provoca lezarea fațetelor dentare, precum bomboanele tari sau nucile, a gumei de mestecat sau a caramelelor.

Este de evitat muscarea directa din alimentele dure, de preferat maruntirea lor si realizarea masticatiei in zonele laterale.

 

În anumite circumstanțe, fațetele dentare pot să cadă. Cauzele comune includ traumatismele dentare, obiceiurile nocive (precum mușcatul unghiilor sau deschiderea cu dinții a obiectelor) și deteriorarea adezivului utilizat pentru prinderea fațetei pe suprafața dintelui. Cu excepția cazului în care fațeta este deteriorată sau pierdută în urma căderii, medicul stomatolog poate recimenta fațeta căzută pe suprafața dintelui.

Obiceiurile nesănătoase de igienă bucală pot duce, pe termen lung, la pigmentarea fațetelor dentare, în cazul utilizării unora din compozit. Îngălbenirea fațetelor din cauza consumului de băuturi sau alimente care colorează în mod comun dinții este însă
mai puțin comună. În general, indiferent de tipul de fațete dentare utilizate, culoarea lor se va păstra imaculată pentru aproximativ 10 ani.