DUREREA DE MĂSEA: DE CE APARE ȘI CUM O PUTEM TRATA
Un om adult are 12 molari (măsele), câte 6 pe fiecare arcadă. Măselele au un rol important în susținerea lucrărilor dentare. Durerea de măsea poate apărea din cauza igienei dentare deficitare, a consumului excesiv de zahăr sau a deshidratării. Durerea poate radia în alte zone ale feței, din cauza proximității molarilor de sinusuri și vase mari de sânge.
Tipuri de durere de măsea
Fiecare pacient poate experimenta durerea diferit. Totuși, durerea de măsea poate fi împărțită în funcție de cât de afectată este pulpa dentară și de intensitatea și durata simptomelor.
Durerea reversibilă
Durerea reversibilă este o formă ușoară de disconfort dentar care apare în stadiile incipiente ale problemelor dentare. Se manifestă, în principal, când pulpa dintelui nu este grav afectată. De obicei, disconfortul resimțit este temporar și nu este însoțit de inflamație sau febră. Durerea reversibilă apare din cauza unor carii minore sau din cauza sensibilității dentare la temperaturi extreme și iritații temporare ale gingiilor. Poate apărea și din cauza unei igiene dentare deficitare sau a consumului excesiv de alimente și băuturi zaharoase. Simptomele sunt, de obicei, ușoare și pot fi descrise ca o senzație de mâncărime sau de furnicături.
Durerea ireversibilă
Durerea ireversibilă este o formă severă de disconfort dentar care indică o deteriorare gravă a pulpei dentare, care nu mai poate fi salvată. Durerea se caracterizează prin inflamație, febră și respirație urât mirositoare (halenă). Durerea ireversibilă apare din cauza cariilor avansate, leziunilor dentare sau infecțiilor severe, care pot afecta profund structura dentară. În unele cazuri, tratamentele dentare anterioare, care nu au fost realizate corect, pot contribui la deteriorarea pulpei. Simptomele sunt intense și radiază și în alte zone ale feței. Se pot intensifica dacă pacientul consumă alimente sau băuturi calde și reci.
Durerea acută
Durerea dentară acută se caracterizează printr-un disconfort intens și brusc, dar care se manifestă în episoade scurte de timp. Durerea acută poate fi însoțită de inflamația dintelui, iar pacientul poate simți o presiune intensă în zona respectivă.
Durerea cronică
Durerea dentară cronică se referă la durerea care se manifestă pe perioade lungi de timp. Pacienții pot resimți o senzație constantă de disconfort sau o durere surdă. Se poate agrava treptat, ceea ce afectează semnificativ calitatea vieții pacientului.
Cum apare durerea de măsea - Cauze
Câteva dintre cauzele frecvente ale durerii de măsea sunt:
- – Cariile dentare;
- – Fracturile de măsea sau de dinte;
- – Infecțiile dentare;
- – Erupțiile dentare, în special ale molarilor de minte;
- – Bruxismul (scrâșnitul sau încleștarea involuntară a dinților și maxilarelor);
- – Restaurări dentare defectuoase;
- – Sinuzitele;
- – Alimentele care rămân blocate între dinți sau în jurul acestora;
- – Tratamentele de canal;
- – Parodontita;
- – Pulpita (inflamația pulpei dentare).
Simptome asociate durerii de măsea
Durerea de măsea poate fi asociată cu următoarele simptome:
- – Inflamație în zona din jurul măselei;
- – Febră;
- – Dureri de cap;
- – Gust neplăcut în cavitatea bucală;
- – Dureri de urechi sau maxilar;
- – Durere la înghițit sau mestecat;
- – Durere în zona sinusurilor;
- – Inflamația și înroșirea gingiilor;
- – Sângerarea gingiilor;
- – Sensibilitate la băuturile și alimentele calde sau reci.
Când trebuie să mergi la medic în cazul unei dureri de măsea
Consultul stomatologic este indicat în următoarele situații:
- – Dacă durerea de măsea persistă mai mult de 1-2 zile;.
- – Dacă măseaua este extrem de sensibilă la alimente dulci, acide, reci sau calde;
- – Dacă respirația neplăcută persistă;
- – Dacă, pe lângă durerea dentară, apar și alte simptome, cum ar fi durerea de ureche sau dificultăți la mestecare și înghițire;
- – Dacă durerea de măsea este însoțită de febră;
- – Dacă există posibilitatea prezenței unei infecții dentare.
Chiar dacă simptomele s-au ameliorat după 2-3 zile de tratament cu medicamente antiinflamatoare, este recomandat să se efectueze un control stomatologic. Ameliorarea simptomelor nu garantează tratamentul cauzei subiacente.
Tratament pentru durerea de măsea
Tratamentul durerii de măsea variază în funcție de cauza specifică a disconfortului. Medicul stomatolog va decide planul de tratament după o evaluare amănunțită a simptomelor și a structurii dentare.
Tratament pentru restaurare a leziunilor
Acest tratament are ca scop refacerea structurii și funcționalității molarilor afectați. Este indicată în cazul în care măseaua a fost deteriorată din cauza cariilor sau a altor leziuni. În cazul cariilor, medicul va curăța cavitatea și va aplica o plombă pentru a restabili forma inițială a dinților.
Tratamentul endodontic sau de canal
Tratamentul de canal implică îndepărtarea nervului din interiorul dintelui, care a fost deteriorat sau infectat. După ce nervul a fost scos, canalul radicular este curățat și dezinfectat. Ulterior, canalul este sigilat cu un material special pentru a restabili integritatea dintelui. Tratamentul de canal se aplică în cazurile severe, unde pacientul resimte o durere intensă la nivelul măselelor.
Pentru a vedea dacă tratamentul endodontic se potrivește nevoilor tale, programează-te acum la un consult stomatologic.
Tratamentul parodontal
Tratamentul parodontal se concentrează pe curățarea țesuturilor din jurul măselelor, care sunt afectate de boli parodontale. Scopul principal este de a reduce inflamația și de a preveni deteriorarea țesuturilor de susținere, cum ar fi osul și gingiile. Tratamentul parodontal este recomandat pacienților care prezintă sângerări la periaj, respirație urât mirositoare sau mobilitate dentară.
Tratament pentru abces dentar
Abcesul dentar este cauzat de o infecție bacteriană localizată în interiorul dintelui sau în țesuturile din jur.
Pentru a trata un abces dentar, stomatologul va evalua severitatea infecției și va determina cel mai potrivit plan de tratament. În majoritatea cazurilor, tratamentul implică drenarea abcesului și curățarea zonei afectate. După drenaj, medicul poate prescrie antibiotice, pentru a combate infecția bacteriană și a preveni răspândirea acesteia.
Aplicarea de coroană dentară
Coroana dentară are ca scop restabilirea formei, funcției și esteticii dinților afectați. Este recomandată în cazul în care dintele a fost deteriorat semnificativ din cauza cariilor, a fracturilor sau a tratamentelor anterioare care nu au avut succes.
Programează-te la un consult stomatologic și află ce tip de coroană dentară se potrivește nevoilor tale.
Tratament chirurgical
Extracția unei măsele prin intervenție chirurgicală este necesară atunci când tratamentele dentare convenționale nu sunt suficiente pentru a salva dintele. Dacă există infecții severe sau abces dentar, extracția poate fi soluția necesară pentru a proteja sănătatea generală a pacientului. Extracția mai poate fi indicată în urma unei fracturi dentare.
Molarii de minte se dezvoltă peste ceilalți dinți, provocând durere și disconfort. Din cauza acestor probleme, extracția molarilor de minte este o practică obișnuită în stomatologie.
Dacă ai nevoie de o extracție a molarilor de minte, programează-te acum la un consult stomatolog.
Cum tratezi durerea de măsea acasă
Durerea de măsea poate fi ameliorată prin administrarea unor analgezice sau antiinflamatoare. Totuși, ele nu rezolvă cauza principală a problemei dentare. De aceea, utilizarea medicamentelor nu trebuie să substituie controlul stomatologic regulat și vizitele la medicul dentist.
Remedii naturiste pentru durerea de măsea
Există câteva remedii naturiste care pot ameliora durerile de măsea. De exemplu, gargara cu apă sărată are proprietăți antiseptice. Ceaiul de mentă poate ajuta și el la calmarea disconfortului. Masticarea frunzelor de mentă proaspete sau aplicarea de aloe vera pe zona dureroasă reprezintă o altă opțiune care ameliorează disconfortului dentar și auricular. Mentolul are proprietăți analgezice și antiinflamatoare, iar aloe vera are efecte calmante și de vindecare. Pacienții mai pot aplica comprese reci pe zona afectată, timp de 15-20 de minute, pentru a reduce inflamația și durerea.
Pungile de ceai negru, aplicate calde pe zona afectată, pot contribui și ele la reducerea inflamației, datorită taninurilor din ceai, care au proprietăți astringente. Deși aceste metode sunt utile pentru gestionarea temporară a durerii, ele nu înlătură necesitatea unei vizite la stomatolog, pentru a identifica și trata cauza problemei.
Este important de menționat că aceste remedii nu înlocuiesc consultul stomatologic și tratamentele adecvate.
Durerea de măsea - Metode de prevenție
Majoritatea durerilor de măsea sunt cauzate de carii dentare, dar acestea pot fi prevenite printr-o igienă dentară corespunzătoare. Periajul regulat cu o pastă de dinți care conține fluor, folosirea aței dentare o dată pe zi și a apei de gură, sunt de asemenea recomandate. Prevenția include și controlul stomatologic efectuat de două ori pe an și limitarea alimentelor bogate în zahăr.
Întrebări frecvente privind durerea de măsea
Iată care sunt cele mai frecvente întrebări legate de durerea de măsea, referitoare la tratament, cauze și prevenție.
Ce alimente ar trebui evitate dacă mă doare măseaua?
Este recomandat să eviți alimentele bogate în zaharuri, cum ar fi dulciurile și sucurile, deoarece acestea pot contribui la agravarea cariilor. De asemenea, limitează alimentele acide, precum citricele și roșiile, deoarece acestea irita dinții și gingiile. De evitat sunt și alimentele tari, greu de mestecat și alimentele foarte fierbinți sau reci. În schimb, optează pentru alimente moi și ușor de mestecat, cum ar fi supe, piureuri și iaurturi, până când problema dentară este rezolvată.
Cum se tratează durerea de masea la copii?
Cauza durerii poate varia de la carii dentare, infecții sau erupția dentară a molarilor de minte. Consultul unui medic stomatolog este indicat și în cazul problemelor dentare în rândul copiilor. Pentru a ameliora disconfortul, părinții pot administra medicamente specifice pentru copii, conform indicațiilor medicului sau farmacistului.
Care sunt principalele cauze ale durerii de măsea?
Cele mai frecvente cauze ale durerii de măsea sunt cariile dentare. Apariţia cariilor dentare este a doua cea mai comună afecţiune, după răceală. Pe lângă acestea, durerea mai poate fi cauzată de infecții, fracturi, bruxism, sau erupția molarilor.
Durerile de măsea pot reprezenta un pericol serios pentru sănătate?
Da, durerile de măsea pot indica probleme dentare grave și pot duce la complicații serioase dacă nu sunt tratate corespunzător. De exemplu, infecțiile dentare se pot răspândi în alte părți ale organismului. 60% dintre oameni nu știu că o durere maxilară, atunci când este combinată cu dureri în piept, poate semnaliza un atac de cord – în special la femei. De asemenea, durerile de măsea persistente pot afecta calitatea vieții pacientului.